AKTUELNO

Velike i jake kiše su širom Balkana napravile velike probleme.

Padavine u Srbiji izazvale su porast vodostaja na brojnim rekama, a situacija je najgora u Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici, gde je evakuisano 12 ljudi. U ovim područjima palo je više od 40 milimetara kiše, a očekuje se novih 30.

- Situacija je sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja – rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić.

Foto: Foto: Tanjug

Sporadičnih problema zbog bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, a u narednim satima najavljeno je još padavina, tako da se situacija još uvek prati i preduzimaju se preventivne mere, kako ne bi došlo do poplava.

Zbog izlivanja reke obustavljen je saobraćaj na putu Merćez – Lukovska Banja, saopštilo je Javno preduzeće “Putevi Srbije”.

Ništa bolja situacija nije ni u regionu.

U Albaniji je jedna osoba stradala u poplavama izazvanim obilnim padavinama na severu te zemlje. Bujice su oštetile puteve, a vojska i spasilački timovi evakuišu građane. Do podneva je palo 100 milimetara kiše.

Mnogi putevi uključujući autoput između Tirane i Drača su blokirani, a mnoga sela su odsečena pošto je bujica oštetila lokalne puteve.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori uvedene su mere odbrane od poplava, jer su neke reke počele da se izlivaju iz svojih korita. U 8 sati vodostaj reke Kupe u Hrvatskoj iznosio 630 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta, a visok je i vodostaj reke Korane - 575 centimetara.

U Karlovačkoj županiji puno je nabujalih reka koje više ne mogu da "gutaju" velike količine padavina pa je za saobraćaj zatvorena i Stara cesta u Ogulinu.

Reke u Rožajama, Beranama i još nekim opštinama u Crnoj Gori počele su da se izlivaju iz korita, nakon jakih kiša koje ne prestaju već dva dana.U Rožajama je poplavljen veći broj kuća, a materijalna šteta je velika.

Reka Lim je poplavila gradsko naselje u Beranama Mahala i prigradsko naselje Buče. U Beranama se iz korita izlila i reka Bistrica. Nabujala je i Zeta u Nikšiću, a Tara preti nekim naseljima u mojkovačkoj opštini.

Meteorolozi su najavili da će jaka kiša i dalje padati, a ne isključuju ni mogućnost takozvanih pijavica, opasnih vrtložnih struja koje donose obilne padavine, slične onima koje su ovih dana pogodile Italiju.

I. P.

'