AKTUELNO

Roditelji, kontrolišite svoju decu.

Opasna igra koja podstiče decu na samoubistvo koja nosi naziv Plavi kit, a o kojoj se piše već mesecima po stranim medijima, stigla je i u Hrvatsku, prenosi portal Index.hr.

Ova igrica je poreklom došla iz Rusije, a policija u toj zemlji već mesecima istražuje uzrok talasa samoubistava među mladima koji je izazazvala igra na društvenim mrežama pod nazivom „Plavi kit“.

Dve tinejdžerke, starosti 15 i 16 godina, bacile su se sa 14. sprata, jedna petnaestogodišnjakinja skočila je sa 5. aprata zgrade, dok se jedna devojčica od 14 godina bacila pod voz.

Detektivi se drže teorije da su one učestvovale u nizu zadataka pre nego što su se ubile.

Julija Konstantinova (15), ostavila je poruku na društvenoj mreži na kojoj je pisalo „kraj“, a ubrzo nakon toga postavila je fotografiju plavog kita, dok je njena drugarica Veronika Vlkova (16) napisala „Izgubljen smisao...kraj“ pre nego što je sebi oduzela život.

Kako prenose mediji, dva tinejdžera privela je policija nakon što su navodno snimala dvostruko samoubistvo.

Ruski istražni komitet je otvorio istragu o „podsticanju na samoubistvo“ druge osobe.

Tinejdžeri se pozivaju da korsite nož ili brijač i njima da naprave oblik kita na ruci ili nozi, navodi se u izveštajima ruske policije. Takođe, pozvani su da gledaju horor filmove ceo dan, da se probude 50. dana igre u 4.20 ujutro i preduzmu korake koji bi ih doveli do trenutka da oduzmu sebi život.

Ruska policija sumnja, da je ta igra uzrok 130 samoubistava tinejdžera koja su se dogodila prethodne godine.

Hrvatski MUP je za Index.hr potvrdio da raspolažu saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne online igre koja se koristi pod nazivom Plavi kit (Blue Whale).

Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o učesnicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji.

Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemiravajuće poruke da se povrede ili su pak primili pretnje da će im neko ubiti roditelje, traže da snime ekran mobilnog i to odmah dostave policiji kako bi mogli da uđu u trag onima koji te naredbe izdaju.

#Hrvatska

#Internet

#Smrt

#deca

'