AKTUELNO

Mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiće danas u crnogorskom parlamentu program i personalni sastav nove vlade.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obaveštenja da tri koalicije, posle parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je u ponedeljak dostavio parlamentu, istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavinu prava.

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, kao i da će, kako je naveo, "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

"Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama", ističe Krivokapić.

On je takođe najavio da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsednika.

#Zdravko Krivokapić