AKTUELNO

Crkvena opština Podgorica saopštila je da su nepoznati počinioci noćas vandalski oskrnavili i ukrali ostroški krst i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u podgoričkom naselju Konik, gde je planirana izgradnja crkve.

U saopštenju se navodi da su krst i ikona postavljeni u nedelju, 23. aprila na lokaciji gde je planirana gradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog i ističe da je na ovaj način obeleženo mesto stradanja nevinih ljudi pobijenih u bombardovanju Podgorice 5. maja 1944. godine.

- Budući da je veliki broj meštana Konika islamske i rimokatoličke veroispovijesti potpisao peticiju i dao prilog za gradnju Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, sigurni smo da ovo nedelo nije inspirisano verskim razlikama, već da iza svega stoje lični interesi pojedinaca - navodi se u saopštenju.

Iz Crkvene opštine podgoričke podsećaju da su, prema svedočenju starih stanovnika Konika, na mestu bivše pijace osamdesetih godina prošlog veka pronađeni zemni ostaci stradalnika, najverovatnije tu sahranjenih u jednoj od brojnih jama nastalih u Podgorici od kratera avionskog bombardovanja.

- Zato one koji atakuju na ovo mesto vođeni trgovačkim duhom i ličnim interesima treba da znaju da skrnavljenjem krsta i ikone vređaju svetinju vere i svetinju ljudskih grobova - navodi se u saopštenju Crkvene opštine Podgorica. Podogoričke gradske vlasti ranije su podnele krivičnu prijavu protiv NN lica koja su, kako se navodi, "obila ograđeni prostor nekadašnje pijace na Koniku, koji je u vlasništvu Grada".

#Crkva

#Krađa

#Podgorica

'