AKTUELNO

Jako nevreme praćeno kišom, pljuskovima, jakim vetrom i gradom već danima ne prestaje da pravi probleme u Hrvatskoj. Da još nije vreme za kratke rukave, upozorili su hrvatski meteorolozi.

- Tokom ove nedelje u pojedinim mestima je palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, a sledećih dana biće je još, naročito u drugom delu nedelje. Od danas slede i osetno hladniji dani, uz najvišu dnevnu temperaturu vazduha blizu najniže jutarnje prethodnih dana, posebno na Jadranu - rekao je meteorolog Zoran Vakula.

Tokom dana i noći na severnom Jadranu i u planinama i dalje će biti kišovito, bez osetnog otopljenja. Temperatura vazduha biće uglavnom od 13 do 18 stepeni Celzijusa. Probleme može praviti umeren i jak, ponegde i olujan vetar koji će menjati smer, prenosi "Index.hr".

Danas je u delovima Dalmacije, kod Trogira i Splita, padao grad, bili su poplavljeni neki prigradski putevi, dok se jutros na primorju brizu Brela razvila snažna pijavica. U Splitu je palo čak pedesetak litara kiše po kvadratnom metru.

Zabeležen je drastičan pad temperature. S jačim zahladnjenjem kiša je u planinama postepeno prešla u sneg koji trenutno pada u višim delovima Gorskog kotara, a kamere na Platku pokazuju i da pada sneg.

Nestabilno do kraja septembra

Hladnije od proseka biće do kraja septembra. Prema prognozama meteorologa, i dalje će biti promenljivo vreme uz mestimičnu kišu. To se posebno odnosi na planine, unutrašnjost Dalmacije i na Jadran gde će biti obilnih pljuskova sa grmljavinom, ponegde i olujnog nevremena, a moguće su i pijavice.

#Dalmacija

#Hrvatska

#Nevreme

#Pijavice