AKTUELNO

Obećanja hrvaske vlasti da će problemi sa kojima se suočavaju Srbi u ovoj zemlji biti rešeni čuju se godinama, ali niko ne nudi rešenje, ocenili su sagovornici Pinka.

I danas, u 21. veku, u Hrvatskoj, članici Evropske unije, više od 5.100 domaćinstava u 145 sela u kojima žive Srbi nemaju vodovod, već se snalaze na sve moguće načine kako bi uopšte došli do vode. U 40 srpskih sela nema ni struje, upozorila je juče u hrvatskom saboru poslnaica SDSS-a Ana Šimpraga.

Obećanja da će sve biti rešeno, čuje se godinama, ali niko od hrvatskih vlasti ne nudi rešenje za ovaj problem, ocenio je predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Goruće pitanje je šta porazumeva reč “pomirenje” između Srba i Hrvata. Mi to tumačimo drugačije. Na jedan način tumačimo mi koji smo sada u Srbiji, drugačije oni koji su ostali u Hravtskoj, oni kojima su najmilijij poginuli – kaže Štrbac.

Kako objašnjava, Srbima u Hrvatskoj je u ovom trenutku najvažnije da žive dostojanstveno. Njima su danas, 25 godina nakon rata, potrebni osnovni uslovi za život.

- Oni su, čitao sam negde, tražili dobre puteve. Mnoge stvari tamo treba obnoviti, pa i taj vodovod. I posle 25 godina posle rata, ti ljudi su doživeli da traže od njih da obeležavaju “Oluju”, ucenjuju ih vodom i strujom. To mi iz Veritasa ne smatramo kao poverenje. Dovođenje struje, vode i novi putovi nisu pomirenje – smatra Štbac.

Dejan Risitć, istoričar, smatra da i danas, nakon 25 godina, teško je pričati o demokratskim principima uperenim ka Srbima koji danas žive u Hrvatskoj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ukoliko jedan predstavnik nacije treba javno da se ponižava kako bi njegovi sunarodnici dobili struju i vodu, onda ne možemo da pirčamo o normalnim odnosima. Tu nema poštovanju građanskih i ljudskih prava. Kao da tu postoje građani prvog i drugog reda – smatra Risitić ističući da se mnogo godina unazad Srbi tretiraju drugačije u Hrvatskoj.

#Hrvatska

#Srbija