AKTUELNO

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je nepravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog optužbi da je primio mito.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je, nakon četiri godine suđenja, nepravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog optužbi da je primio mito u iznosu od 17 miliona kuna (oko 2,3 miliona evra).

Hina navodi da je, prema optužnici, Sanader dobio "proviziju" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupio zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i vlasnika mesara Stjepana Fiolića.

Pošto je osuđen na kaznu manju od pet godina, Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane pravosnažna.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade doneo deset miliona kuna i milion evra mita u "kutiji za viršle" Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koju može da zameni društvenokorisnim radom.

Ista kazna određena je i vlasniku "Inženjerskog biroa" Mladenu Mlinareviću, čija je firma preuveličala vrednost zgrade u Planijskoj ulici pre nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Na poslednjem ročištu Sanader je ponovio da u aprilu 2009. nije bio na zatvorenom delu sednice hrvatske vlade na kojem je usvojena odluka o kupovini zgrade u Planinskoj ulici i da pretpostavlja da je tu tačku u dnevni red, na Čobankovićev predlog, uvrstila vicepremijerka Jadranka Kosor.

Bivši premijer je kazao je i da se Čobanković sa Kancelarijom za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) dogovorio da tereti Sanadera u zamenu za blagu kaznu.

Hina podseća da do današnje presude Sanader, koji je suočen sa nizom uglavnom korupcijskih optužnica, nije imao ni jednu pravosnažnu niti nepravosnažnu presudu jer je hrvatski Ustavni sud u leto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hipo" i primanja mita od mađarskog "MOL-a" i celi slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravosnažnu presudu i naložio novo suđenje u slučaju "Fimi medija", u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

Navodi se da je odluka Ustavnog suda bila i temelj za Sanaderovo puštanje iz zatvora Remetinec 25. novembra 2015. Do tada je u istražnom zatvoru bez prestanka bio od novembra 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima "Hipo" i "Ina-MOL".

Pre toga Sanader je zbog bekstva krajem 2010. bio pritvoren u Austriji, pa je nakon izručenja u julu 2011. bio u Remetincu do decembra iste godine kada se, do prve presude, branio sa slobode uz kauciju od 12,4 miliona kuna (oko 1,7 miliona evra).

#Hrvatska

#Ivo Sanader

#Presuda

#Sud

'