AKTUELNO

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Severne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog sporne poštanske markice s približnom mapom Nezavisne Države Hrvatske.

Iz ministarstva su izrazilili zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine NDH na kojoj je, izmedu ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, prenosi portal Klix. 

"Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamernom propustu Pošta Severne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Severne Makedonije", kaže se u saopštenju. 

Ministarstvo je ukazalo na posebnu težinu ovog cina jer dolazi na dan obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom i Dana Evrope koji svedoce o periodu mira i prospreriteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorisale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine uprkos njenoj istorijskoj inkluzivnosti i multietnicnosti.

Foto: Foto/Srbi.mk

 "MVP BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Severne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamerne greške, te na njihovu odluku o povlacenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom. Stoga Ministarstvo iskazuje nadu da ovaj nemio dogadaj na pokušaju revizije istorijskih činjenica, neće uticati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država", kaže se u protestnoj noti. 

Protestnu notu Ambasadi Severne Makedonije u Beogradu ranije danas uručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povodom štampanja i objavljivanja sporne poštanske marke. 

#BiH

#protestna nota

#severna makedonija

<
'