AKTUELNO

Povodom 28. godišnjice zločina nad pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da je tragično da za taj "svirep ratni zločin" niko nije odgovarao.

Pripadnici tadašnje Armije BiH i muslimanskih paravojnih formacija napali su 2. i 3. maja 1992. kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva.

-Tragična je činjenica da ni nakon 28 godina od krvavog zločina porodice žrtava nisu dobile odgovore ko je naredio i poubijao nevine mladiće, kao i zašto niko nije odgovarao za njihovo stradanje - naveo je Linta u pisanoj izjavi.Kako je kazao, u pitanju je samo jedan u nizu nekažnjenih ratnih zločina protiv srpskog naroda u Bosni i Hercegovini koji "nedvosmisleno govore o licemerju i porazu pravosuđa BiH, kao i Haškog tribunala i međunarodnog ratnog prava".

-Pred očima međunarodne zajednice i uz garanciju mirovnih snaga UN, izvršen je mučki napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz Sarajeva. Sve činjenice govore da su glavni krivici za tragične događaje u Dobrovoljačkoj visoki funkcioneri tadašnje Republike BiH - istakao je Linta.

Prema rečima Linte, bošnjački političari uporno promovišu lažni i ratnohuškački mit o Srbima kao agresorima i Bošnjacima kao jedinim žrtvama rata.Zbog toga, ocenio je, Bošnjaci nastoje da zataškaju ratni zločin u Dobrovoljačkoj i mnoge druge ratne zločine nad Srbima na način da se ne kažnjavaju zločinci iz reda njihovog naroda.

-Kako sada stvari stoje, apsolutno je jasno da porodice srpskih žrtava neće dočekati pravdu pred pravosuđem BiH i da će bez aktivne uloge Tužilaštva Srbije mnogi zločini nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj ostati nekažnjeni - zaključio je Linta.

#Miodrag Linta

<
'