AKTUELNO

Hrvatska kolumnistkinja Vedarna Rudan je u svom maniru opisala situaciju koja je zadesila svet, tekst prenosimo u celosti sa njenog sajta Rudan.info:

- Kad je frka, ako ne kapiraš otkud vetar duva prati trag novca. Kamo vodi trag novca kad govorimo o koroni? Uskoro će se otkriti vakcina, Bil je tu doma. Amazon ovih dana lupa neviđenu lovu, verovatno i Alibabi cvetaju ruže. Čitamo kako ekipa trenutno na berzama “gubi milijarde”. Zaboravljamo da oni odlučuju o dobicima i gubicima. Berze “padaju” ili se “oporavljaju” kad gospodari sveta to odluče.

Ko će zbog korone na**bati? Ako zanemarimo mrtve kojih još nema milion, već su na**bali milioni živih diljem sveta. Milioni koji su ostali bez posla, milioni koji će ostati bez posla, milioni koji će uskoro raditi za dvostruko manju lovu od one koju su dobijali pre korone.

Je li baš tako? Kakav će to biti “život”? Nakon napada na Blizance preko noći smo saznali da je najveća svetska pretnja „demokratiji“ terorizam? Gde je danas terorizam? Nema ga jer i iznad “terorizma” ima terorizam. To je korona, kao što je pred pet godina rekao naš Bil, virus opasniji od atomskog oružja, dakle i od terorizma.

Generacija C nikad neće živeti kako smo mi živeli. Njihovi i naši podaci su spremljeni, gospodari će, da bi mogli zaštiti naše zdravlje, ha, ha, ha, ha, pratiti svaki naš korak. Ali to nije sve. Ljudska i radnička prava neće biti ukinuta, ona već jesu ukinuta. Ukinuto nam je pravo na slobodno kretanje, pravo na istinu, pravo na rad, pravo na normalno školovanje, pravo na zdravlje, osim za manji broj bolesnika koji srećom imaju koronu i leže u nekom šatoru.

I terase bi se mogle otvoriti. Neka svaka terasa primi manji broj ljudi. Ljudima treba dati da rade i dišu. Što je s građevinarstvom? Radnici bi mogli raditi na vazduhu, držati razmak, zašto se ne proba? Stalno nam nude isti izbor. Smrt od korone ili smrt od gladi.

Šta je s bankama? Imaju love k’o blata. Hiljade mladih ostalo je bez posla. Kako će vratiti stambene i ostale kredite? Lalovac, bivši esdepeovski ministar finansija, znam da je zlostavljač, ali odj**imo sada to, ima fenomenalnu ideju. ZAMRZNUTI VRAĆANjE SVIH KREDITA NA GODINU DANA! Doneti ZAKON o tome. To bi užasnutim, mladim ljudima dalo tračak nade.

Zašto ni jedna od posebno pogođenih zemalja svakodnevno ne objavljuje broj umrlih od korone i broj umrlih od “ostalih bolesti”. Nemamo baš nikakav dokaz ni da su svi ti pokojnici koji se bacaju na hrpu skončali baš od korone.

Živimo u strašnom svetu, verujem da smo jednim delom za to sami krivi. Ništa ne stavljamo pod upitnik, sve pušimo, ne pružamo otpor. Razveselila me vest, ako nije laž? Radnicima Amazona dop**dio je robovski rad, Amazon je ovih dana, gle čuda, zaposlio 100.000 ljudi, pa su zapretili štrajkom.

Bravo! Da nas je bar više. Naši gospodari, zasad, robota još nema u dovoljnom broju, ne mogu bez nas. Pružimo otpor. Amazonci neka odu u štrajk, a mi Hrvati i Hrvatice zapretimo Plenkoviću: ili ćeš staviti moratorij na godinu dana na sve kredite ili ćemo izaći iz kuće i plesati i pevati danju i noću po ulicama i trgovima, ljubiće se i grliti i sliniti i širiti koronu. I mi konja za trku imamo.

#Vedrana Rudan

#koronavirus

'