AKTUELNO

Zbog epidemiološke situacije usled koronavirusa u Republici Srpskoj, ali i u Severnoj Makedoniji doneta je odredba da se škole privremeno zatvore.

U Srpskoj je danas odlučeno da sve škole, visokoškolske ustanove i privatni fakulteti budu zatvoreni na period od 21 dan, saopštio je danas predsednik vlade Radovan Višković.

"Doneli smo pet zaključaka iz preventivnih razloga da bi zaštitili naše građane i Srpsku", rekao je Višković. Dodao je da je preporuka da se u ovom momentu ne zatvaraju vrtići, s tim da u njima bude povećana kontrola.

"Zabranjuju se sva javna okupljanja do 30. marta. Takođe, obratićemo se Savetu ministara i graničnoj službi da se pooštri kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih virusom korona, a posebno iz Italije, Kine i Južne Koreje", naveo je premijer Srpske.

Foto: Tanjug/Sakchai Lalit

Zaključeno je, kazao je, i da se zdravstvene ustavnove obavežu da sačine plan rada u vanrednim okolnostima.

Višković je istakao da situacija u Srpskoj nije dramatična i da je sve što preduzimaju institucije usmereno na preventivu.

I u Makedoniji danas su se odlučili na isti korak.

Vrtići, osnovne i srednje škole, kao i sve vaspitno-obrazovne insitucije u Severnoj Makedoniji biće zatvoreni u narednih 14 dana zbog prevencije širenja koronavirusa.

To je zaključak današnjeg sastanka Komisije za zarazne bolesti o aktuelnom stanju sa virusom Kovid-19 i merama opreza, navodi portal A1on iz Skoplja.

U predlogu komisije je i zabrana svih skupova na otvorenom i zatvorenom, dok će sportski događaji biti održani bez publike.

#Republika Srpska

#koronavirus

#severna makedonija

#škole

'