AKTUELNO

Reč je o makedonskim državljanima koji su u prošlosti putovali u Italiju, a danas su se registrovali na Klinici za infektivne bolesti.

U Severnoj Makedoniji registrovan je prvi slučaj novog koronavirusa, izjavio je danas popodne ministar zdravstva Venko Filipče.

Novinarima je rekao da se razbolela jedna žena koja je pre mesec dana bila u Italiji, a već dve sedmice je bolesna.

- Inicijalno je tretirana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije testirana na koronavirus i odmah po dolasku u Severnu Makedoniju je došla u Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju - rekao je ministar.

- To mi daje za pravo da mislim da je kod nje inkubacija odavno prošla i da tokom putovanja nije predstavljaja opasnost da bolest prenese drugim ljudima. Ali, postupamo po svim protokolima što znači da se proveraju svi koji su doputovali s njom - rekao je Filipče.

Svi ti putnici će kako je istakao ministar zdravstva, biti identifikovani, teatirani na odgovarajući način i stavljeni u 14-dnevnu izolaciju. Filipče je istakao da nema mesta za paniku.

Naveo je da je pacijetkina obolela od novog koronavirsa smeštana u Kliniku za infektivne bolesti na odeljenje za izolaciju i ima odgovarajuće lečenje.

Direktor Instituta Severne Makedonije za javno zdravlje, Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je obolela od virsa "Covid-19", rodjena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vreme boravila u Italiji.

Na konfernciji za novinare u Vladi Severne Makedonije govorio je i premijer Oliver Spasovski koji je istakao da je "najvažnije to što je situacija pod kontrolom i sve državne službe su potpuno spremne da reguju na novonastale uslove".

- Zato vas uveravam da nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je uspostavljena kontrola i sistemi su u potpunosto spremni - rekao je Spasovski.

#koronavirus

#severna makedonija

'