AKTUELNO

Zoran Milanović, koji je danas otpočeo mandat predsednika Hrvatske, objavio je deo svog inauguracionog govora kao prvi status na zvaničnoj Fejsbuk stranici, gde, između ostalog poručuje, da toj državi treba svaki čovek i da svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mesto, da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada.

"Našu Republiku ne čine i nikad je neće činiti samo visokoobrazovani, samo kompetitivni, poduzetni, naučno, umetnički ili sportski nadareni. Hrvatska je domovina nekvalifikovanog radnika jednako kao i uglednog akademika. Hrvatska jednako pripada i nezaposlenom tokaru, i prezaposlenom programeru, i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerki u javnom ili privatnom preduzeću", napisao je Milanović.

Istakao je da osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodela nacionalnog bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni su i najefikasniji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog i ljudskog raslojavanja i udaljavanja.

Milanović, koji je i komandant Oružanih snaga Hrvatske, započeo je svoj prvi radni dan jutros u 9 sati smotrom svečane Počasno-zaštitne jedinice na Pantovcaku.

Milanović je peti predsednik Hrvatske i treći koji dolazi i Socijaldemokratske partije, stranke levog centra.

On je na toj funkciji zamenio Kolindu Grabar Kitarović.

#Hrvatska

#Zoran Milanović

'