AKTUELNO

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je prioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači, prema Srbiji.

Dodik je posle proširene sednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su nulti prioriteti i izgradnja gasovoda, bolnica u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za RS.

On je pozdravio i završetak izgradnje pogona srpske kompanije "Jumko" u Drvaru, koji će, kako je najavio, otvoriti 29. januara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- U ovoj lokalnoj zajednici otvorili smo Komercijalnu banku i završili određene infrastrukturne projekte - dodao je Dodik.

- Prioritet je i izgradnja nekoliko elektrana, završetak odeljenja kardiohirurgije u bolnici u Banjaluci. Sve su to projekti koje ćemo rešavati ove godine, a Republika Srpska ima stabilne račune i zato može da obezbedi dalji tok investiranja - naveo je Dodik.

On je istakao da je realan povećani nivo investicija, jer je javni dug Republike Srpske 37 odsto bruto domaćeg proizvoda, te da je za njihovu realizaciju potrebno obezbediti 7,5 milijardi KM, a u ovoj godini će biti obezbeđena milijarda KM.

Dodik je ponovio da je prioritet i modernizacija magistralnih puteva za šta je potrebno izdvojiti 200 miliona KM.

- Očekujemo da ćemo znacajan deo putne mreže modernizovati u narednom periodu. Bolje je da izvršimo modernizaciju da bi putevi nekoliko godina mogli biti kvalitetni, a sredstva za njihovo održavanje daleko niža - rekao je Dodik.

#Milorad Dodik

'