AKTUELNO

Bakir Izetbegović, predsednik Stranke demokratske akcije, izjavio je danas povodom Dana državnosti BiH, koji se obeležava samo u Federaciji BiH, da je ''svaki pedalj" te države zajednički' i da ''ništa nije srpsko osim naziva Republika Srpska''.

Komentarišući jučerašnju izjavu člana državnog Predsedništva, Milorada Dodika, ''da Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo naša'', preneli su sarajevski mediji.

''Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne znam hoće li i to ostati ako gospodin Dodik nastavi s ovakvim izjavama", rekao je Izetbegović čestitaju ovaj, kako je rekao, veliki dan, rođendan Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina, prema njegovim rečima ide u pravom smeru, uz podsećanje da je reč o državi koja postoji hiljadu godina i, kako kaže, postojaće još hiljadu.

U to je, ističe, uveren.Komentarišući program reformi BiH, Izetbegović je rekao da je tim dokumentom "deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, deblokiran proces rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, formiranja nove strukture vlasti".

"To je jedan dobar dokument. Zahvaljujem gospodinu Dodiku što je uradio takvu stvar'', rekao je Izetbegović.

#Bakir Izetbegović

#BiH

#Republika Srpska

'