AKTUELNO

Batine, vređanje, omalovažavanje i nezamislivo zlostavljanje za decu bile su svakodnevica.

Priča o ocu iz Zadra koji je godinama zlostavaljao svoju porodicu, a najstariju ćerku psihički i seksualno, koja je kao maloletnica zatrudnela s njim i rodila mu deta jedna je od najgorih iz sudske prakse povezane sa pedofilijom i incestom.

Batine, vređanje, omalovažavanje i nezamislivo zlostavljanje za decu iz ove višečlane porodice iz Zadra bile su svakodnevica.

Naime, komšiluku je bio sumnjiv odnosa oca i njegove najstarije ćerke od koje se nije odvajao, ali su oni reagovali samo zbog buke koja je gotovo svakodvnevno dolazila iz tog stana.

Iako je policija pisala prijave zbog narušavanja javnog reda i mira, kao i porodičnog nasilja, nisu uspeli da utvrde razmere nasilja.

Dalje u istraživanju nisu išli ni socijalni radnici nakon što je maloletnica iz te porodice rodila dete, a identitet oca je ostao nepoznat.

Nažalost, to nije jedini slučaj, piše portal Express.hr.

IŽIVLJAVAO SE NA NEĆAKINJI KOJA JE IMALA PET GODINA

- Pedofilom ga zovu svi. Komšije, robijaši u Lepoglavi, i to mi je najgore. Bolestan je i mislim da neće izdržati do kraja i da živ neće izaći iz zatvora. A svejedno se nadam da će ga pomilovati. Opet, ako se vrati, neće mu biti lako da komšije pogleda u oči - priča i plače 70-godišnja žena, supruga 75-godišnjeg pedofila koji je zbog seksualnog zlostavljanja svoje maloletne unuke osuđen na osam godina zatvora.

Jedan je od retkih pedofila u Hrvatskoj kom su veštaci psihijatri dijagnostifikovali pedofiliju jer se i pre 50 godina seksualno iživljavao na svojoj nećakinji, kad je imala samo pet godina.

Pomahnitali deda je, kako stoji u presudi, sa iživnjavanjem počeo kada je njegova unuka imala samo šest godina. To je radio punih 11 godina a sve to vreme joj je pretio da o tome ćuti.

Dok je bila kod njega na čuvanju, često se budila bez gaćica, otkopčanih pantalona, sa užasnim bolovima u trbuhu. Obnaženu ju je dirao po celom telu. Zlostavljanje je kulminiralo u njenoj 12. godini, kada ju je silovao. Nastavio je da se iživljava nad nemoćnom devojčicom sve do njene 17. godine, kada je ona svoju mračnu priču ispričala roditeljima.

Svoju tragediju iscrpno je opisala u pismu "Tata, nono (deda) me silovao", u pismu koje je šokiralo roditelje, baku, čak i policajce.

Pedofil je ubrzo završio iza rešetaka zatvora u Puli.

Skrhana baka zlostavljane i silovane unuke kaže da joj je pismo slomilo srce. "Teško mi je i pomisliti da je užasna priča koju sam pročitala istinita. Ruke su mi drhtale dok sam čitala pismo. Pisalo je svašta, da joj je nono (deda) dolazio u sobu kad su ostajali sami te da joj je skidao gaćice, masirajući je po celom telu, i radio "ono".

Šokirala me ta spoznaja da se ona branila, gurala ormar na vrata, a ništa nismo videli! Ništa više nemam u životu, ljudi okreću glavu od mene, a ni ja ne mogu nikome pogledati u oči. Srušio mi se celi svet, budna sam cele noći, ne usuđujem se izaći iz kuće, hodam samo pognute glave. A ionako me svi zaobilaze", priča baka nesrećne unuke dok joj suze teku niz lice.

Ponavlja da nikad nije primetila ništa čudno u ponašanju svoga supruga i unuke. No,sada se seća da je unuku, još kao malu curicu, deda često masirao. Mislili su da je to igra i šala. Govorio bi da je devojčica to želela. Međutim, devojčica je u pismu napisala i kako se jednom prilikom požalila baki da je deda noću hvata za grudi. Baka joj nije poverovala, objasnila joj je kako "deda samo proverava diše li dobro".

Psihičko stanje devojčice, sada već 22-godišnje devojke, teško je narušeno zbog pretrpljene traume. "Prezirem ga. Za mene on kao čovek više ne postoji. On više nema šta da traži na ulici, a bilo bi nam svima lakše da se stari pedofil pre odlaska u zatvor obesio", rekao nam je otac devojke.

O NJEGOVOM ZLODELU SE NIJE ZNALO

Pre pet godina je iz zatvora izašao 58-godišnji penzionisani hrvatski branitelj. Odležao je nešto više od 13 godina za silovanje i ubistvo devetogodišnjaka, počinjeno 1994. Pedofil je na sudu dobio 15 godina, ali je zbog dobrog ponašanja i zdravstvenih poteškoća pušten ranije.

Vratio se u grad u kom je živeo i pre, u istu zajednicu, koja, zapravo, i ne zna gde je sve ove godine bio i što je počinio. O njemu i njegovu zlodelu, naime, tada baš ništa nije objavljivano. Pre 15 godina živeo je u stanu u zgradi s još 10-ak stanara. Iznad njega, s mamom, tatom i bratom živeo je devetogodišnjak, drag i pristojan dečak. Dečak bi pristojno pozdravio komšiju i uzeo ponuđenu čokoladu, ali nije ni slutio da će da mu postane žrtva.

Dečak je žrtva postao 17. juna 1994. godine, kada ga je kiša uhvatila na ulici dok se vraćao kući. Penzionisani muškarac (58) zaustavio je automobil pored dečaka i ponudio mu da ga poveze kući.

 Dečak (9) je ušao u automobil, a ništa nije slutio. Ko zna šta mu je muškarac rekao pa ga je odvezao u smeru suprotnom od njegove kuće, u šumu izvan grada. Zaustavili su se duboko u šumi, na putu gde ih niko ne može vide i tada je napao dečaka, stavio mu je najlonsku vrećicu na glavu i počeo da ga guši, dodirivajući ga po genitalijama.

Kada god bi dečak počeo da gubi svest, mučitelj bi mu pustio malo zraka, da ga povrati u život. To je radio sve vreme dok ga je silovao.

Na kraju se dečak ugušio. Ostavio ga je u šumi, u jarku, i otišao kući. Nesrećni dečak je pronađen mrtav sutradan, a njegov ubica otkriven je i uhapšen tek dve godine posle.

MAJKA PETORO DECE ĆUTALA O SILOVANJU

Javnost je bila zgrožena i pričom o majci petero dece koja je godinu i po dana gledala kako joj suprug siluje najstariju ćerku, dok ona leži kraj njih i ćuti. Supruga je ipak na kraju prijavila silovatelja. Osuđen je na 27 godina zatvora, ali Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na 22 godine.

#Hrvatska

#Pedofil

#Zločin

'