AKTUELNO

Hrvatski Visoki prekršajni sud izrekao je prvu pravosnažnu presudu kojom je potvrdio da je izvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' kažnjivo i kada je deo nekog autorskog dela.

Pozivajući se na pisanje Jutarnjeg lista, agencija navodi da je presudom tog suda "izvođač pesme 'Bojna Čavoglave' pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja 'Za dom spremni' na njenom početku.

Presudom ;međutim nije kažnjen izvorni izvođač i autor pesme Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso koji ju je zajedno sa spornim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja, navodi Jutarnji list.

U obrazloženju presude piše da je "pozdrav 'Za dom' i 'Za dom spremni' korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta".

Navodi se takođe da bez obzira na žalbu okrivljenog da je otpevao pesmu u izvornom obliku i onako kako je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava, trebalo je da bude svestan mogućeg negativnog uticaja i da se uzdrži od takvog ponašanja.

- Činjenica da je navedeni izraz deo autorskog umetničkog dela ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, kao i da je protivan odredbi člana 39 Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti - navodi se u obrazloženju sudskog veća.

Takvo ponašanje, kako se dodaje, "svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir, ohrabruju drugi na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili versku grupu".

Pravosnažna presuda u slučaju Roso doneta je 13. jula i uručena je strankama, ali je Visoki upravni sud još nije javno objavio. ;

Kako dodaje Jutarnji list, da je presuda bila objavljena u trenutku kad je uručena strankama, policija ne bi mogla da kaže da ove godine neće podnositi kaznene prijave protiv Tompsona zbog izvikivanja ustaškog pokliča na početku pesme "Čavoglave" jer ne postoje pravosnažne presude iz kojih proizlazi da je to kažnjivo.

#Hrvatska

#Mir

#Srbija

#ustaše

'