AKTUELNO

Međunarodna zajednica zahteva od vlasti Severne Makedonije da razreše slučaj "Reket" kako bi pokazali u praksi da u toj zemlji postoji vladavina prava i da funkcioniše pravna država, prenosi MIA.

Ambasadori SAD i Velike Britanije u Skoplju Kejt Berns i Rejčel Galovej komentarišući slučaj "Reket" poručili su da zvanično Skoplje treba da pokaže svoja zalaganja i pridržavanje ka principu vladavine prava.

-Kao što smo rekli i prethodno, ovo su ozbiljne optužbe za koje je potreban ozbiljan odgovor, koji će biti temeljan, transparentan i pravovreman. Sada je vreme da Severna Makedonija pokaže svoja zalaganja za pridržavanje principa vladavine prava - napisala je Berns na tviteru.

Za Galovej jačanje principa vladavine prava je od vitalnog značaja za tu zemlju.

-Učvrščivanje vladavine prava je od vitalnog značaja za Severnu Makedoniju i mogućnost da nezavisne institucije pokažu posvećenost ka pravdi za sve građane - objavila je na Tviteru britanska ambasadorka u Skoplju.

Odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han takođe je na Tviteru poručio da borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi.

-U Severnoj Makedoniji borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi bez prekida. Kada je reč o najnovim otkričima važno je da se utvrdi pravna odgovornost za sva krivična dela, uključujući i one koje su proizašle iz nelegalnih prisluškivanja - ističe Han.

Danijel Server sa Univerziteta "Džon Hopkins", komentarišući istragu u slučaju "Reket" i moguće povezanosti šefice Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katice Janeve, izjavio je da je potrebna sudska odluka, naglašavajući pritom da postoji mogućnost da se ovaj slučaj ne završi brzo.

-Smatram da je u ovom trenutku najbitnije da vlada pokaže da je posvečena obimnoj i fer sudskoj istrazi i procesuiranju onih koji su počinili kriminal - rekao je on za MIA. Sličan komentar je dao i direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu u Vašingtonu Pol Mekarti koji je ukazao da treba da se omogući da istraga nastavi dalje kako bi se videlo tačno šta je istina, a šta nije.

-U ovom trenutku imamo samo ove snimke i to je zabrinjavajuće. Sjedinjene Države, posebno Međunarodni republikanski institut, vode računa o institucionalnoj transparentnosti i snažnom pravosudnom sistemu. Istraga treba da se završi - izjavio je Mekarti za Glas Amerike.

U slučaju "Reket" koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 koji je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Prema nekim informacijama iz inostranstva, o umešanosti u aferu "Reket" prvi se sumnjiče i Zoran Zaev i njegov savetnik Zoran Bašanović.

Rešenje o oslobađanje od pritvora biznismena Jordana Kamčeva bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva čiji glas se takođe čuje u objavljenim audio razgovorima između Boki 13 i Kamčeva na portalu lista "La Verita".

Janeva u jednom od objavljenih razgovora obrača se Kamčevu rekavši mu "da ne brine i da će sve biti ok".

#Boki 13

#Novac

#Zoran Zaev

#severna makedonija

'