AKTUELNO

U Federaciji BiH danas se obeležava 1. mart, Dan nezavnosti BiH, praznik koji ne priznaje Republika Srpska. Sarajevskim ulicama vijore se državne zastave, koje su istaknute na zgradama institucija, na privatnim objektima, ulica, saobraćajnicama i pešačkoj zoni.

Kako navodi bosanski portal Klix, postavljeno je više od dva kilometra konopaca na kojima je nanizano više od hiljadu komada državnih zastava manjeg formata.

Zastave su postavljene i na stubovima javne rasvete, koje se nalaze uz glavnu gradsku saobraćajnicu, od ulice Maršala Tita, do Stupa i nazad do Vijećnice, gde ih je najvše. Dok se u Federaciji BiH obeležava dan kada su muslimani i Hrvati proglasili nezavisnu BiH, kod Srba u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, 1. mart budi sećanja na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, Nikolu Gardovića, a potom na krvavi rat i stotine hiljada žrtava, ističe RTRS.

Predsedavajuci Predsedništva BiH Milorad Dodik napominje da ne postoji zakon o praznicima BiH na koji su pristala sva tri konstitutivna naroda, što znaci da 1. mart nije praznik, i da taj dan i dalje ostaje samo privatna svetkovina Bošnjaka u BiH.

- Prvi mart se nikada neće slaviti u Republici Srpskoj jer je to tragično podsećanje na dan kada je u Sarajevu napadnuto sve na šta naš narod kao i ostali pola u pravo. Prvo su nas preglasali, potom napali najvažniji nacionalni simbol i konačno ubili srpskog svata - rekao je Dodik.

- Prvi mart se nikada neće slaviti u Republici Srpskoj jer je to tragično podsećanje na dan kada je u Sarajevu napadnuto sve na šta naš narod kao i ostali pola u pravo. Prvo su nas preglasali, potom napali najvažniji nacionalni simbol i konačno ubili srpskog svata", rekao je Dodik.

On je naglasio da insistiranje na tom datumu kao prazniku, koji Srbi nikada neće moći da slave, pokazuje svu zaslepljenost, prvenstveno bošnjačke politike, koja ni nakon 27 godina ne odustaje od politike koju simboliše upravo 1. mart. - To nam pokazuje da u Sarajevu još živi ideja da nam mogu uzeti pravo glasa, paliti zastavu i ubijati narod. Za nas 1. mart nije, niti će ikada biti datum koji se može slaviti, ali jeste datum koji ce nas trajno opominjati šta bi bilo da se nismo izborili za Republiku Srpsku - porucio je Dodik.

Upitan da prokomentariše čestitku koju je povodom 1. marta predsednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio Dodiku i svim građanima BiH, Dodik je ocenio je da su time "pokušali da se našale i da budu cinični".

- Kao što mi je (američki predsednik Donald) Tramp uputio čestitku negde u novembru za neki praznik BiH, ja sam odgovorio da to nije moj praznik, a evo i njima odgovaram - to nije moj praznik - istakao je Dodik. Dodik je napomenuo da "da to nije njegov praznik, da to može da bude praznik Bošnjaka, ali da sigurno nije praznik BiH - prenosi N1 BiH.

- Prvi mart nikada neće biti praznik Srba. To je za nas sinonim stradanja i mislim da su pokvareno pribavili taj praznik u nastojanju da nama nametnu svoju istinu i svoju priču o stradanjima u BiH - rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da 1. mart u percepciji i Srba i Republike Srpske definitivno nije nikakav dan nezavisnosti niti je neki poseban dan, osim što je poseban po tome što asocira na ubistvo, krv, mržnju i na smrt. To je, kaže, dan čija se simbolika ogleda u netrpeljivosti prema zastavi Republike Srpske, prema Republici Srpskoj, prema najmanje jednom konstitutivnom narodu koja dolazi iz političkog Sarajeva.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da 1. mart slave oni koji su tada pokušali da oteraju Srbe sa ovih prostora, da im ukinu pravo glasa, "koji su nas preglasali, a sada se na neki način zalažu za BiH u kojoj i mi treba da se osećamo dobrodošli". Prije 27 godina većina građana BiH na referendumu se opredelila za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a zemlje članice Evropske zajednice priznale su BiH 6. aprila 1992. godine, a SAD dan kasnije. Parlament je 28. februara 1995. godine doneo odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti BiH, podseća N1 BiH. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglaženju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti BiH i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegovic 6. marta 1995. godine. U Federaciji BiH danas je neradni dan.

#Bosna i Hercegovina

'