AKTUELNO

Potraga za Pljevljakom Enisom Mahićem (26) koji je skočio 24. januara sa kruzera "Mažesti of di siz" američke kompanije "Rojal karibian", na kojem je bio zaposlen prekinuta je 28. januara.

Komisija je ustanovila da nije moguće da neko bude živ u okeanu posle toliko vremena. Američki mediji pisali su da je potragu pokrenula obalska straža i da su aktivno tražili mladića, ali bezuspešno. Kako su javili, straža je dobila poziv od posade broda da je mladić skočio sa palube.

Kruzer je u trenutku nestanka Mahića bio na Bahamima, u glavnom gradu Nasau i ostrvu Koko Kej. Porodici je rečeno da je Mahić skočio svojom voljom, zbog čega policijska istraga nije ni sprovedena.

- Uglavnom su nam davali nejasne informacije. Stupili smo u kontakt sa kapetanom broda i njegovim kolegama. Svi uglavnom kažu da ništa nisu videli, ni čuli. Tokom istrage nisu uzete izjave svedoka. Oni su sami zaključili da je uradio svojom voljom i to je to što se tiče njih. Jedino ko može da pokrene i da preko crnogorske ambasade kontaktira tamošnje vlasti i organizuju makar još jednom potragu za njim je Ministarstvo spoljnih poslova u Crnoj Gori - kažu članovi porodice Mahić.

Oni su istakli da ne gube nadu i da će makar biti pronađeno telo.

- Nema nikakvog razloga da se Enis ubije. Na tom brodu je fino zarađivao i nije imao nikakvih problema - navodi porodica.

Ministarstvo spoljnjih poslova Crne Gore u međuvremenu je saopštilo da je u slučaju stradalog mladića iz Pljevalja Enisa Mahića (26) koji je radio na kruzeru, Ambasada Crne Gore u Vašingtonu informisana da u datim okolnostima nije moguće ponoviti potragu.

Prema pisanju sajta "Kruzlounjuz", ovo nije jedini slučaj da je neko od članova posade izvršio samoubistvo. Tokom poslednja dva meseca, dva člana posade na brodovima ove kompanije, ali i jedan oficir na brodu firme "Selebriti kruzis" skočila su sa palube. Kako se navodi, u sva tri slučaja očigledno je reč o samoubistvu.

Prema rečima profesora Rosa Klajna, od 2000. je na kruzerima 335 ljudi skošilo u more, od čega samo prošlog meseca 26 ljudi. Beograđanin Nikola Arnautović (22) je početkom avgusta 2018. godine pronađen obešen u kabini kruzera "Karnival fascinejšen" nakon što šefovi nisu hteli da mu dozvole bolovanje koje je zatražio samo dva dana pre tragedije. Nakon njegove smrti pokrenuta je peticija da se kao stalni članovi posade uključe i psiholozi.

#Brod

#Crna Gora

#Samoubistvo

'