AKTUELNO

Makedonski premijer, Zoran Zaev, izjavio je sinoć da će on verovatno biti prvi koji će dobiti pasoš sa novim imenom - Republika Severna Makedonija, a koji će biti i dvojezičan u skladu sa Zakonom o jezicima, koji počinje da se primenjuje.

Makedonski parlament usvojio je Zakon o jezicima koji albanski priznaje kao drugi zvanični jezik u toj državi.

U prvom intervjuu nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u Sobranju, Zaev se slaže da postoji određeno nezadovoljstvo unutar vladajuće koalicije što je taj zakon upućen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Zaev kaže da pomenuti zakon nije predlog partije Albanaca DUI, Alijanse za Albance ili opozicionog pokreta BESA, kao ni njegove SDSM, već svih onih koji su, kako je rekao, za njega glasali.

- Niko nema prava da svojata taj zakon, uprkos tome što unutar vladajuće koalicije postoje neslaganja - kazao je Zaev, preneo je portal Plamen. Kaže i da ne bi trebalo da postoji bojazan od preporuka Venecijanske komisije.

- Jezici imaju svoje vrednosti u Evropskoj uniji - kazao je Zaev i dodao da se u vladi vrše pripreme za primenu Zakona o jezicima, te da će na narednim sednicama ministri Albanci moći da se služe maternjim jezikom.

#Makedonija

'