AKTUELNO

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će se, ako ga preostala dva člana Predsedništva budu preglasala u odlukama, vratiti u Skupštinu Republike Srpske i tamo odbiti odluku donetu na takav način.

On je rekao da po Ustavu ako parlament RS odbije odluku koju su preglasavanjem donela ostala dva člana Predsedništva BiH, ta odluka se smatra nevažećom.

- Krajnji autoritet za odluke na nivou BiH nije Predsedništvo nego ukoliko dodje do preglasavanja to je za nas Narodna skupština, a ja se neću libiti toga - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nije čovek koji bi pravio zlo bilo kome, ali je "radikalan i rigorozan ako oseti da neko želi da ponizi njegov narod i republiku iz koje dolazi".

- Želim da kažem da ovo nije moj željeni posao i nisam ja baš lično nešto posebno sretan u tom pogledu. Ali sam isto tako prihvatio odgovornosti, jer nekako su me vreme i politički procesi doveli u poziciju da prihvatim kandidaturu i da pokažem da Republika Srpska mora biti uvažavana i ne može biti zaobidjena - rekao je Dodik.

On je ocenio da je BiH "neuspešni eksperiment", zato što je, kako je rekao, "visoki predstavnik 540 puta doneo odluke kojima je modelirao politički sistem, derogirao Ustav i činio medjunarodni kriminal".

- Mi u Republici Srpskoj smo to rešili pre 10 godina kada je on (visoki predstavnik) proglasio neki zakon ili odluku, ja sam tada kao premijer zabranio da se to objavi u Službenom glasniku - kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da će mu kancelarija biti u Istočnom Sarajevu i da ne vidi razlog da radi u Predsedništvu BiH ukoliko nema pun suverenitet.

- Ja nisam ikebana i ne želim da budem pokriće za loša rešenja koja su oni dali, pre svega Pedi Ešdaun i Volfgang Petrič - rekao je on.

- SIPA za početak neće moći da ide na teritoriju Republike Srpske, jer u Ustavu piše da oružane snage iz jednog entiteta ili sa nivoa BiH ne mogu da udju na prostor drugog entiteta bez saglasnosti Vlade tog entiteta. Ukoliko se to desi, naravno da ćemo imati naše reakcije i biće brze", rekao je on i dodao da će reakcije biti "ne da prave nered, već da uspostave red.

Dodik je dodao da je njegov stav, stav Srbije, jer doživljava Srbiju kao svoju zemlju više nego BiH, te da je došao u Predsedništvo da predstavlja Republiku Srpsku.

"Oni su morali to da naviknu. Srbi tako misle, ja neću da budem političar koji će ovde govoriti stvari koje nisu svojstvene ili su lažne za srpski narod", kazao je Dodik.

On je dodao da nema lepu sliku o Zapadu zbog njihovog intervencionizma i da ne može da zaboravi da je Velika Britanija ponudila Savetu bezbednosti UN rezoluciju po kojoj je trebalo da "Srbe svali u kategoriju naroda koji je činio genocid u prošlom veku".

- Ne možete vi nama podvaliti takvu priču a da mi ostanemo korektni prema vama. Ostaje u meni ugradjena činjenica da je Britanija htela da nam podvali tako tešku kvalifikaciju - kazao je Dodik.

On je rekao i da je vlada Kraljevine Srbije platila Britancima za pomoć u Prvom svetskom ratu, i da im "ništa nije ostala dužna".

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'