Poslastica dostojna kraljevskog dvora.
Dostojni jednog kralja, ni manje ni više nego Luja XIV. Recept je kreirala jedna od njegovih brojnih ljubavnica markiza de Montespan u trenutku kad je gubila svoj primat kod kralja. Tako je za jedan od poslednjih susreta naručila da se napravi poseban slatkiš za kralja, ne bi li probudila njegovu strast, ali uzalud. Kralju se jesu dopali kolači i tražio je kasnije da ih prave, ali za markizu je to bio kraj.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 250 g neslanog sira, može i rikota
- 125 g putera
- kašika vinjaka
- prstohvat soli
- malo putera za premazivanje
- 100 g kristal šećera
- 1 belance
- 60 g prah šećera
Priprema:
Zamesiti elastično testo od brašna, putera, krem sira, kašike konjaka i malo soli, zatim ga razvući u koru oklagijom i presaviti nekoliko puta uzduž i popreko. Testo uviti u foliju i ostaviti da prenoći u frižideru.
Sutradan razviti testo na brašnom posutu površinu u obliku kvadrata debljine 3 milimetra, premazati rastopljenim puterom i posuti sa 100 gr šećera. Levu i desnu ivicu kore uvijati na unutra. Kada se rolne spoje, staviti jednu preko druge oštrim nožem seći komade širine 2 cm i redjati u pleh.
Umutiti belance sa prah šećerom i time premazati kolačiće. Peći na 220 stepeni dok ne porumene.
Prijatno.