AKTUELNO

Recept za ukusne mekike bez kvasca i čekanja.

Mekike se mogu jesti na razne načine – uz med, puter i džem, šećer i orahe, čokoladni krem, ili uz sir, kiselo mleko, jogurt, šunku, pršutu… Ili čak i same, bez ičega!

Vole ih svi – i stari i mladi, a evo kako da ih napravite brzo i lako.

Sastojci:

500 g brašna

2 jajeta

kesica sode bikarbone

180 ml kiselog mleka ili jogurta

50 ml kisele vode

so

3 kašike ulja za testo, plus ulje za prženje

Priprema:

U kiselo mleko ili jogurt sipajte sodu bikarbonu, pa razmutite, dodajte umućena jaja, kiselu vodu, tri kašike ulja, brašno i so.

Umesite meko testo, pa posudu sa testom prekrijte streč-folijom ili krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Potom premesite testo, blago ga razvucite rukama i podelite u deset delova, tj. deset mekika.

U duboki tiganj ili šerpu sipajte ulje, dobro ga zagrejte, pa spuštajte jednu po jednu mekiku i pržite dok testo ne poprimi zlatnu boju.

Mekike služite uz jogurt, mleko ili čaj i uz namaze po želji.

Autor: A.A.