Slani mafini sa šunkom su idealan izbor za brzi doručak, užinu ili kao prateći zalogaj uz čašu omiljenog pića. Kombinacija nežnog testa, sočne šunke i topljenog sira čini ih neodoljivim za sve generacije.
Recept je kratak, priprema je jednostavna, a rezultat – mekani i ukusni mafini koji mame osmeh na svaki zalogaj. U nastavku pročitajte kako da ih lako napravite kod kuće i osvojite svoje ukućane i prijatelje.
Sastojci za slane mafine:
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2 jajeta
150 ml mleka
100 ml ulja
150 g šunke, isečene na kockice
100 g rendanog sira (npr. kačkavalj ili trapist)
So i biber po ukusu
Priprema slanih mafina:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za mafine, obložite papirnim korpicama ili podmažite uljem. U velikoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte malo soli i bibera.
U drugoj posudi umutite jaja sa mlekom i uljem. Sipajte tečne sastojke u brašno i brzo promešajte da se sve sjedini, ali ne previše da smesa ne postane tvrda.
Dodajte šunku, rendani sir i začine. Lagano promešajte da se ravnomerno rasporede. Kašikom punite kalup za mafine do 3/4 visine.
Pecite oko 20-25 minuta dok mafini ne dobiju zlatno-smeđu boju i dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite mafine iz rerne i ostavite da se malo ohlade pre serviranja.
Autor: S.M.