AKTUELNO

Slani mafini sa šunkom su idealan izbor za brzi doručak, užinu ili kao prateći zalogaj uz čašu omiljenog pića. Kombinacija nežnog testa, sočne šunke i topljenog sira čini ih neodoljivim za sve generacije.

Recept je kratak, priprema je jednostavna, a rezultat – mekani i ukusni mafini koji mame osmeh na svaki zalogaj. U nastavku pročitajte kako da ih lako napravite kod kuće i osvojite svoje ukućane i prijatelje.

Sastojci za slane mafine:

250 g brašna

1 prašak za pecivo

2 jajeta

150 ml mleka

100 ml ulja

150 g šunke, isečene na kockice

100 g rendanog sira (npr. kačkavalj ili trapist)

So i biber po ukusu

Priprema slanih mafina:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za mafine, obložite papirnim korpicama ili podmažite uljem. U velikoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte malo soli i bibera.

U drugoj posudi umutite jaja sa mlekom i uljem. Sipajte tečne sastojke u brašno i brzo promešajte da se sve sjedini, ali ne previše da smesa ne postane tvrda.

Dodajte šunku, rendani sir i začine. Lagano promešajte da se ravnomerno rasporede. Kašikom punite kalup za mafine do 3/4 visine.

Pecite oko 20-25 minuta dok mafini ne dobiju zlatno-smeđu boju i dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite mafine iz rerne i ostavite da se malo ohlade pre serviranja.

Autor: S.M.