AKTUELNO

Nutricionistkinja Rijanon Lambert ističe da bi grašak, brokoli, ribu i još neke namirnice bilo bolje da kupujete smrznute.

Opšte je poznato da većina lekara i nutricionista preporučuje upotrebu svežih namirnica. Međutim, postoje neke namirnice koje slobodno možete kupovati i smrznute, s obzirom na to da ne gube svoje nutrijente, a mogu i da vam duže traju.

Ta preporuka dolazi i od Rijanon Lambert, jednog od vodećih britanskih nutricionista.

– Smrznuta hrana poput voća i povrća, ribe i mesa, pa čak i hleba koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranljiva kao i sveža, kaže ona za The Sun.

Rijanon naglašava da jeftinija cena smrznute robe ne znači da je ona manje zdrava od svežih. Naprotiv.

Prema njenim rečima, postoji pet namirnica koje je i jeftinije i zdravije kupiti u zamrznutom obliku.

Grašak i beli luk

Ona ističe grašak kao prvi primer.

Grašak sadrži vlakna, antioksidante, vitamine i minerale kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum koji su dobri za srce.

Smrznuti mleveni beli luk je još jedan primer. Aroma se ne gubi kada su u zamrzivaču, a štedite i vreme, jer ne morate da ljuštite i seckate luk.

Dnevni dodaci belog luka takođe su se uspešno pokazali u studijama za sprečavanje prehlade.

Brokoli, riba i bobice

Rijanon Lambert takođe preporučuje i zamrznuti brokoli, koji ima veoma dobre efekte na zdravlje creva.

Riba je još jedan takav primer, jer i dalje dobijate važne omega-3 masne kiseline i vitamine D i B2 kada je riba zamrznuta.

Međutim, najbolja smrznuta hrana koju možete da kupite je verovatno bobičasto voće.

Između ostalog, smrznute borovnice sadrže više antioksidanata nego sveže, što, između ostalog, sprečava pojavu raka.

Pored toga, smrznute maline su savršen izvor vitamina C, koji koristi imunološkom sistemu.

Smanjuje bacanje hrane

Još jedan argument za kupovinu smrznute hrane je da ćete verovatno manje bacati, jer se može duže čuvati.