AKTUELNO

Čizkejk je poznata poslastica koja se pravila još u antičkoj Grčkoj i služila se kao svadbena torta. Vole je ljudi širom sveta, a svaka zemlja ima neku svoju tajnu kada priprema ovaj ukusan slatkiš.

Ako volite da ga jedete preporučujemo i da isprobate mini čizkejk sa plazmom, filom od vanile i jagodama. Kombinacija sastojaka je prosto neodoljiva, a priprema je jednostavna.

Sastojci: 150 g mlevene plazme, 60 g neslanog putera, 400 g krem sira, sobne temperature, 200 g pavlake, sobne temperature, 80 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 1,5 kašika limunovog soka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 3 kašike kukuruznog skroba, 2 jajeta, sobne temperature.

Za dekoraciju: 250 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera, 5-6 jagoda.

Priprema: Mlevenu plazmu pomešajte sa istopljenim puterom i dobro sjedinite. U kalup za mafine stavite paprine kalupe i sipajte keks. Koristite čašu da lepo utisnete keks. Umutite krem sir sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku, pavlaku, sok od limuna, vanilu i skrob. Sve sastojke umutite da se lepo sjedine. Dodajte jaja i kratko mutite, jer ako preterate, fil prilikom pečenja može da pukne. Posudu sa filom par puta protresite kako bi mehurići nestali, pa sipajte preko keksa.Kalup za mafine isto protresite kako bi se fil lepo rasporedio. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 25 minuta. Nakon toga ih prebacite u frižider i ostavite minimum 4 sata, a maksimum 24 sata. Slatku pavlaku umutite sa šećerom, pa sipajte preko fila, a onda dodajte i sitno seckane jagode i po list nane na svaki čizkejk. 

Autor: Z.L.