AKTUELNO

Količinu možete prilagoditi broju članova u domaćinstvu.

1. Stari čorbast pasulj

Sastojci: 250 g pasulja, 100 g suve slanine ili drugog suvog mesa, 1 manja glavica crnog luka ili polovina veće, 1 manji krompir, lovorov list, malo mlevene paprike, biber po ukusu, 2 čena belog luka, so, malo ulja.

Priprema: Pasulj dobro oprati, pa sipati vodu da ogrezne. Pustiti da vri oko 5-6 minuta, procediti i dobro isprati hladnom vodom.

Naliti čistu vodu pa dodati seckan crni luk, slaninicu, krompir, lovorov, biber, papriku i malo ulja. Pokriti i kuvati na tihoj vatri, po potrebi dolivati vodu. Pred kraj dodati iseckan beli luk. Krompir izvaditi, izgnječiti i vratiti u pasulj, pa dodati so i biber po ukusu.

2. Papula

Sastojci: 250 grama pasulja, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 100 ml ulja, mlevena paprika, so, biber.

Priprema: Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte, pa začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao da se razredi, ali ne previše, pa umutite mikserom da dobijete glatku smesu.

Crni i beli luk očistite, iseckajte sitno, propržite na ulju, pa dodajte u izmiksan pasulj. Kratko propržite dve kašičice mlevene paprike na malo ulja, pa dodajte u papulu.

3. Lički pasulj s kiselim kupusom

Sastojci: 150 g pasulja, 150 g kiselog izrendanog kupusa, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g slanine, 200 g suvih rebara, 1 kašika mlevene paprike, 1 krompir.

Priprema: Dan ranije pasulj prelijte vodom i pustite ga da nabubri. Sutradan odlijte vodu, dolijte novu, dodajte rebra i kuvajte. Sitno iseckajte luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti, dodajte papriku i kiseli kupus. Nalijte šoljicom vode i dinstajte.

Beli luk i slaninu iseckajte pa dodajte u kupus i dinstajte dok kupus skroz ne omekša. Kada se pasulj i suva rebra skuvaju, dodajte kupus, promešajte i kuvajte.

4. Prebranac na seljački način

Sastojci: 200 g pasulja, 2 glavice crnog luka, ulje, suvi začin, so, biber, malo belog luka, 1 kašičica brašna, malo mlevene paprike.

Priprema: Pasulj i 1 glavicu iseckanog luka staviti da se kuva dok pasulj ne omekša. Ocediti višak vode. Na malo ulja ispržiti preostalu glavicu luka, dodati malo mlevene paprike i 1 kašičicu brašna, pa sve sipati u pasulj. Prebaciti u vatrostalnu činiju i peći u rerni na 180 stepeni do željene gustine (najbolje oko pola sata).

5. Posne ćufte od pasulja

Sastojci: 150 g pasulja, 2 manje glavice crnog luka, ravna kašika suvog začina,2 kašike palente, 2 kašike prezli, lovorov list, so i biber po ukusu, ulje.

Priprema: Pasulj skuvajte u posoljenoj vodi sa lovorom, pa procedite i izvadite lovor. Izgnječite pasulj u pire, pa dodajte palentu, prezle, so i biber. Luk sitno iseckajte i propržite na ulju, pa pomešajte sa smesom od pasulja. Sve lepo sjedinite, pa rukama pravite loptice i pržite na zagrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. Vadite na papirni ubrus kako bi izvukao višak masnoće.

#Recept

'