AKTUELNO

Naduven nos i suzne oči svakodnevica sa onih koji muče muku sa alergijama.

Najveći alergen među biljkama svakako je ambrozija, a njena sezona je u punom jeku. Kako bi pronašli spas, mnogi sa razlogom dolaze na Zlatibor jer je koncentracija alergena prema najnovijim merenjima na ovoj planini manja u odnosu na druga mesta.

"Poleni ambrozije i koprive prelazili su prethodnih dana u umerene i visoke koncentracije, dok su poleni pelina, konoplje, štireva, četinara, bokvice i čempresa bili su niski. Iako povišene, koncentracije polena ambrozije, najvećeg alergena među biljkama, na području mernog mesta Zlatibor bile su znatno niže nego na ostalim mernim mestima u Republici Srbiji ali se bez obzira na to, uočava se trend porasta u odnosu na prethodne godine, potvrđeno je za RINU u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, a ono što je specifično za nju jeste da može da opstane i u veoma nepovoljnim uslovima, stoga vrlo lako postaje dominantan korov. Mnogi građani ne žele ništa da prepuste slučaju stoga na vreme krče površine pod ovom biljkom.

"Dugo sam kašljao, nisam znao šta je, dok nisam uradio testove i utvrdio da sam alergična na ambroziju. Tada sam uzeo kosu u ruke i rešio da eliminišem tog neprijatelja po moje zdravlje. Urodilo je plodom, ali ambrozije ima svuda pa bi i drugi morali da se aktiviraju. Koliko je biljka jaka, najbolje svedoči da sam koseći je polomio kosu, rekao je Slavko iz Čačka.

Jedna biljka može proizvesti i preko 160.000 semenki, a seme u zemljištu može održati klijavost čak i do 40 godina.

Kod najosetljivijih osoba već od 8 do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije, q samo jedna biljka ambrozije produkuje 1–8 milijardi polenovih zrna.

#Alergija