AKTUELNO

Stanovnici austrijskog grada Halštat izašli su na ulice u znak protesta protiv masovnog turizma.

Oni traže da se ograniči broj turista koji mogu da uđu u grad na dnevnom nivou, kao i zabranu prolaska turističkih autobusa posle 17 časova po lokalnom vremenu, prenosi Bi-Bi-Si.

Halštat, koji se nalazi na listi svetske baštine, ima nešto više od 700 stanovnika, ali tokom sezone grad poseti i više od 10.000 turista na dnevnom nivou.

Iako turizam doprinosi privredi Halštata, neki meštani navode da jednostavno ima previše posetilaca, posebno izletnika, koji u grad dolaze velikim autobusima.

U maju ove godine, lokalno stanovništvo je na kratko podiglo drveni zid na najpopularnijem mestu za slikanje, zaklanjajući pogled na Alpe, u znak protesta protiv buke i velike gustine saobraćaja.

Nakon negativnih reakcija na društvenim mrežama, zid je ubrzo uklonjen. Tada su gradske vlasti saopštile da žele da za trećinu smanje broj autobusa koji prolaze kroz Halštat.

Pre pandemije korona virusa, grad je posećivalo oko milion turista na godišnjem nivou.

Međutim, za sada, kao i Venecija i druga mesta koja su pogođena takozvanim prekomernim turizmom, izgleda da će Halštat morati da izdrži mešovite blagodeti svoje popularnosti.

#Austrija