AKTUELNO

Holidu, vodeći pretraživač za iznajmljivanje smeštaja putem interneta, je sproveo analizu najkišovitijih gradova u Evropi. Koristeći podatke sa aplikacije World Weather Online, gradovi su rangirani na osnovu broja prosečnih kišnih dana tokom meseca, kao i prosečnih dnevnih padavina.

Prema rezultatima, Bergen, drugi najveći grad Norveške, je proglašen neprikosnovenim nosiocem ovog prestižnog naslova.

Turistička zajednica Bergena često ističe kišu kao svoj prepoznatljiv znak, čak je i integrisala u svoje razglednice. Norvežani se, međutim, ne obaziru previše na kišu – oni veruju da ne postoje loše vremenske prilike, već samo nedovoljno adekvatno obučena osoba.

Uprkos meteorološkoj prognozi, Norvežani podstiču sve zainteresovane da ih posete. Osvrćući se na lepe parkove, fascinantne fjordove, kao i zanimljive muzeje i galerije koje nudi njihov grad, oni ističu Bergen kao destinaciju vrednu pažnje. Ovaj grad zauzima jedinstvenu geografsku poziciju na jugozapadu Norveške, smešten uz obalu Severnog mora i okružen sa sedam planina. Ova konfiguracija ga čini izuzetno podložnim produženim i obimnim padavinama.

Najduži neprekidni period kišnog vremena u Bergenu zabeležen je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Tokom tog perioda, kiša je padala nesmanjenih 85 dana, počevši od 29. oktobra i trajala sve do 21. januara.

U letnjim mesecima, najduži neprekidni period kišnih dana zabeležen je 1952. godine, kada je kiša padala neprestano od 1. do 24. juna.

#Norveška