AKTUELNO

U srcu Srbije, 93 kilometara jugozapadno od Beograda, nalazi se jedno od najstarijih gradskih naselja u Srbiji.

Ukoliko vas put odvede u Valjevo nemojte propustiti priliku da se upoznate sa svim čarima koje vam ovaj moderni, ali i tradicionalni gradić može pružiti.

Valjevo je idealna destinacija za vikend, bilo da volite da provodite slobodno vreme u gradu ili u prirodi.

Valjevo je grad bogat istorije, te šetajući njegovim ulizama možete naići na mnogobrojne spomenike posvećene velikanima srpske kulture. 

Između ostalog možete da pronađete spomenik Vuka Karadžića, Jovana Glišića, Ilije Birčanina i Desanke Maksimović, kojoj je Valjevo rodni grad.

Foto: Wikipedia.org/Lokomotiva

Šta treba da obiđete u Valjevu?

Paralelno sa glavnim trgovinskim i pešačkim centrom, na desnoj obali reke, pruža se Tešnjar, stari deo grada izgrađen u tursko doba. Duh starih vremena ovde se može osetiti i danas zahvaljujući brojnim starim zdanjima, zanatskim radnjama. Ovde i danas možete da pronađete berbere, krojače, obućare...

Najstarija sačuvana građevina, Muselinov konak, sagrađen je u 18. veku. U njemu su bili zatočeni valjevski kneževi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, i iz njega su odvedeni na gubilište, stotinak metara dalje, na obalu reke Kolubare.

Foto: Printscreen YouTube/ DJ Simke

Kula Nenadovića, izgrađena 1813. godine danas je značajan kulturno-istorijski spomenik.

Pored stalne postave Narodnog muzeja, pod nazivom "Treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti", gde možete da se upoznate sa bogatom istorijom valjevskog kraja, svi ljubitelji umetnosti mogu da obiđu Modernu galeriju sa stalnom postavkom Ljube Popovića.

Svim lokalcima ali i posetiocima grada, idealan odmor i rekreaciju pruža šetnja kod klisure čiste planinske reke Gradac. Svi koji vole prirodu mogu da uživaju u zelenilu kraj nje.

Foto: Pixabay.com

Ne postoje reči kojima se može opisati lepota reke Gradac, jedne od najčistijih reka Evrope. Na samom početku reke nalazi se hotel "Tadića mlin", u koji se možete smestiti ili barem ručati. Poseban specijalitet hotelskog restorana je pastrmka iz ribnjaka hotela, uvek sveža. Klisura reke Gradac puna je ribnjaka, vodenica, kao i kupališta i izletišta, poput Livadica, Ploča, Anatema, Krive vrbe.

#Srbija

#Valjevo

#putovanje