AKTUELNO

Epidemija korona virusa u čitavoj Evropi ne jenjava, pa su zbog toga i dalje otežana putovanja.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, našim građanima, od zemalja regiona, ulazak i tranzit bez ograničenja dozvoljen je samo u samo BiH, Albaniju, a od pre neki dan i u Bugarsku. Građanima Srbije koji planiraju turistički da putuju još uvek je rampa spuštena za zemlje EU, Grčku, Rumuniju, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku, Italiju, Mađarsku. Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u EU, moguć je ulazak u zemlje članice samo u posebnim slučajevima (recimo ako putuju zbog lečenja).

Oni koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područcja sa povećanim rizikom od kovid 19 dozvoljen je ulazak u države članice, pri čemu je potrebno da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne poseduju negativan test, izriče im se 10-dnevna samoizolacija i obavezni su da u roku od 48 sati obave testiranje o sopstvenom trošku, navedeno je na sajtu MInistarstva spoljnih poslova.

U BiH državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili da tranzitiraju. Građani Srbije i u Brgarsku mogu bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Državljanima Srbije, koji tranzitiraju preko teritorije Bugarske, bez zadržavanja, nije potreban negativan PCR test, bez obzira iz koje zemlje dolaze. Građani Srbije ne mogu ući u Grčku i ta odluka važi do 15. septembra. Za srpske građane koji žele turistički da putuju u Mađarsku spuštena je rampa od 1. septembra, a ulazak u tu zemlju u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti mađarske policije, a zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku.

I u Sloveniju građani Srbije ne mogu da uđu ukoliko nemaju regulisani boravak. Oni koji imaju dozvolu boravka, ukoliko ne dolaze iz Šengenskog područja, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana. Državljani Srbije bez dozvole boravka u Sloveniji mogu ući u Sloveniju u posebnim situacijama uz pozivno pismo i negativni PCR test, ne stariji od 36 sati.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata.

Osim jednog od tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u tu zemlju. Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

#Putovanja