AKTUELNO

Nedavno je Grčka iznela plan za otvaranje letnje sezone u tri faze, a sada se zna i kako bi trebalo da izgledaju pravila u hotelima i na plažama.

Naime, grčka zdravstvena organizacija EODY iznela je plan od 16 strana koji sadrži detaljna uputstva i protokole za bezbednost. U tim protokolima pokrivene su sve situacije - od prijave na recepciji hotela, preko ponašanja u restoranima i na bazenima, pa do protokola za dostavu u sobama.

Te mere biće sprovedene u svim hotelima i smeštajima za turiste, a evo šta sve podrazumevaju. EODY dodaje da svaki smeštaj u skladu sa svojom veličinom treba da prilagodi ova pravila.

ČIŠĆENJE U HOTELIMA

- Neće biti čestog čišćenja soba kako bi se u što većoj meri izbegao česti kontakt osoblja sa potencijalno zaraženim gostima. - Posteljina i peškiri neće se menjati svakodnevno. - Iz sobe će biti uklonjeni svi dekorativni predmeti, poput ukrasnih jastuka, menija, magazina, aparata za kafu, ketlera i svi proizvodi iz mini bara. - Uređaji poput daljinaca za klimu i televiziju imaće zaštitnu navlaku koja će se menjati nakon odlaska gostiju. - Tekstilne površine nameštaja moraće da budu očiščene paročistačem na temperaturi većoj od 70 stepeni. Pored toga, osoblje je u obavezi da stalno nose maske i rukavice a u toku radnog vremena ne smeju da dodiruju lice, niti da jedu ili puše.

RECEPCIJA

Na recepciji mora da se drži odstojanje od dva metra, a preporučena je i barijera od pleksiglasa između osoblja i turista.

RESTORANI

- Nakon svakog gosta, platnene salvete i stolnjaci idu na pranje, bez obzira na to da li su korišćeni.

- Obavezna je udaljenost od metar i po između stolica.

Foto: Pixabay.com

- Hotelima se preporučuje da ne naplaćuju dostavu hrane u sobama kako bi ohrabrili goste da ne silaze u restoran i ne prave gužvu.

- Neće biti švedskih stolova.

- U barovima i kafićima zabranjene su činije sa grickalicama, već je dozvoljeno samo da svaki gost dobije svoje pakovanje.

- Hotelska igrališta za decu ne bi trebalo da rade osim u posebnim okolnostima, a tada treba ograničiti broj prisutne dece.

TRANSPORT PUTNIKA

- Za vozila sa više od pet mesta, dozvoljeno je da u njima bude jedan putnik i vozač. Drugi putnik dozvoljen je samo ako putnik ne može da se kreće bez pratnje. - Kod vozila sa 6 ili 7 mesta dozvoljeno je da se voze dva putnika plus vozač. Vozila za 8 ili 9 putnika moći će da smeste tri putnika plus vozača. Ovo pravilo se neće primenjivati kod roditelja sa maloletnom decom, a biće obavezno da svi nose maske.

BAZENI

- Između ležaljki mora da postoji razmak od najmanje dva metra.

- Ležaljke i dušeci treba da se dezinfikuju posle svakog gosta, ili mogu da se koriste jednokratni prekrivači.

- Broj plivača je ograničen na jednu osobu na 2,5 kubnih metara u otvorenim bazenima, a u zatvorenim je dozvoljeno dva plivača na 20 kvadratnih metara.

#Grčka

#Putovanja

#leto

<
'