AKTUELNO

Jeste li se ikada zapitali zašto na slici za pasoš uvek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je pre nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica "Mi smo Francuzi, ne smejemo se."

To je bilo posledica odluke koju je doneo jedan sudija, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične karte i pasoše ne smete smejati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku setili i Britanaca, kojima su se smejali kada su doneli istu odluku pre više od 10 godina.

Foto: Unsplash.com

Ali čemu takva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušteno osmehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade pa se na taj način stvara matematička mapa.

Foto: Pixabay.com

Tako na primer nošenje naočara za sunce ili široki osmeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu sa onom u vašom pasošu. Saznavši sve to, čini se da smo ponekad predaleko otišli, ali opet, ako se na ovaj način mogu sprečiti potencijalni napadi, preživećemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.

#Fotografija

#pasoš

'