AKTUELNO

Svetu zemlju Aboridžina, koji su u klancima, kanjonima i ponorima videli mesto za život, danas pokušavaju da sačuvaju.

Iako je ove godine pošteđena, i planina Bangl Bangl na zapadu Australije je gorela nekoliko puta. Čarobni krajolik zapravo je jedno od najkrhkijih planinskih područja na svetu.

Prugaste stene nalaze se u toliko zabačenom području da ih je do osamdesetih godina posetila tek nekolicina ljudi. I danas im se većina onih koji ih žele videti, divi samo iz vazduha.

Planinski masiv rasprostire se na 450 kvadratnih kilometara na području Kimberli, gde gotovo da nema naselja. Tome doprinose i temperature koje u hladu dostižu i do 40 stepeni. Isušeni krajolik za vreme kišne sezone bude poplavljen, a jedini put koji vodi do tog čuda prirode nestane.

Lepotu ovog planinskog lanca čine kvarcne sedimentne stene koje su nastale kao rezultat erodiranja nekadašnjih planina, koje su s vremenom nestale i pretvorene u niz kupastih stena u obliku košnica.

Živopisne pruge na stenama obojila je igra minerala iz taloga, algi i vode, piše "Pun kufer". Narandžaste nijanse daje gvožđe, sivkaste i smeđe pružaju alge i lišajevi.

Klance, kanjone, ponore i bodljikavu travu Aboridžini su prepoznali kao svoj dom, a danas upravljaju ovim nacionalnim parkom - Purnululu, koji je osnovan 1987. godine. Zovu ga Purnululu, što znači pešnjak.

Bangle Bangle je Aboridžinima sveto mesto a već mnogo puta je viđeno kako oni čuvaju svoje svetinje, pa je u prošlog godini zabranjeno penjanje na Uluru, a i ovaj nacionalni park je osnovan kako bi turisti bili pod nadzorom, jer se zbog nesmotrenog ponašanja krhke stene pretvaraju u prah.

#Aboridžini

#Australija

#Purnululu

'