AKTUELNO

Jedan on načina da se izborite sa dosadom u avionu jeste gledanje filmova. Da li ste se ikada zapitali ko bira film koji će biti prikazan, da li postoji neko poseban ko se bavi tim odabirom ili avio-kompanije to ne shvataju kao važnu stavku?

Filmovi u avionu služe da skrate vreme, pa su uglavnom zabavni, ali od avio-kompanije čijim avionom letite zavisi koliko se odabir filma smatra važnim.

Na primer, Singapur erlajns među zaposlenima ima više od 70 filmskih stručnjaka koji rade širom sveta. Potpredsednik komisije za proizvodne inovacije Jung Han kaže da članovi odbora za reviziju filmova koji rade u Singapuru zasedaju svakog meseca, a oni koji rade negde drugo svoja mišljenja napišu u mejlu.

-Članovi odbora daju svoja mišljenja, glasanja i kritike i time pomažu u stvaranju ključnog uvida u ono šta je popularno ili kontroverzno u njihovim matičnim zemljama i održavaju nas u kontaktu sa trendovima ili vrućim lokalnim izdanjima - rekao je Han.

On dodaje da su popularnost, nagrađivanost i usklađenost sa kulturnim normama najvažnjiji standardi prilikom selekcije filmova i to da pred putnike filmovi dolaze najkasnije tri meseca nakon premijere.

Želje putnika su takođe važan deo kada se radi o odabiru filmova. Povratne informacije svakako utiču na odluke, ali iako se na neke zahteve ne može odgovoriti odmah, velike su šanse da će se već od narednog leta puštati željeni film.

Prva avio-kompanija koja je postavila ekrane u sedišta bili su Emirati ervejz i to još 1992. godine. Odabirom filmova bavi se svega osam zaposlenih, a njihov posao je da gledaju, biraju i zapisuju utiske putnika o filmovima.

Neke avio-kompanije filmove biraju u zavisnosti od toga gde se putuje, putnici avio-kompanije UAE imaju na raspolaganju bazu od 700 filmova bez obzira na to gde putuju.

Simon Katbert je menadžer zadužen za animiranje putnika i on smatra da je uspešan odabir onda kada se napravi balans između jezika i žanrova.

Uzimajući u obzir da je najveći broj filmova iz kineske, holivudske, bolivudske i japanske kinematografije, potrebno je da filmovi budu raznovrsni kako bi putnici bili zadovoljni.

Komisija zadužena za odabir filmova u Katej Pacifiku sarađuje sa lokalnim stručnjacima i kritičarima kako bi znali šta lokalno stanovništvo voli, a u tom poslu učestvuje više od 20 osoba.

#Avion

#Film

#Putovanja

'