AKTUELNO

Uticajni svetski mediji s vremena na vreme prave top liste destinacija koje treba posetiti, pa je to učinio i "Los Anđeles tajms", a na prvo mesto je postavio zemlju iz komšiluka.

Na prvom mestu liste preporučenih destinacija našla se Bosna i Hercegovina, a akcenat je stavljen na Sarajevo i Mostar.

"Rat u BiH završio se u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija BiH je započela poglavlje razvoja turizma. Za prvih devet meseci 2019. godine, broj poseta je povećan za 11 odsto, što je 1,2 miliona", piše "Los Anđeles tajms" i dodaje da je centar dešavanja u starom delu Sarajeva u kojem se nalaze mnogobrojne sinagoge, džamije i crkve stare nekoliko vekova.

Foto: Unsplash.com

Kao atrakcije, spomenuta je Trebevićka žičara, a preporučuje se i poseta Mostaru i čuvenom mostu.

"Mostarski most, podignut u 16. veku, uništen je 1993. godine i ponovo sagrađen 2004. godine, popularno je putovanje na oko 100 kilometara od Sarajeva", a savetuje se poseta i muzičkom festivalu kao i tradicionalno skakanje sa Starog u Neretvu.

Foto: Unsplash.com

U tekstu o BiH spominje se i Međugorje, kao mesto koje je papa prošle godine odobrio kao mesto hodočašća nakon priča ljudi da tu videli Devicu Mariju.

Na drugom mestu našao se Kairo, u kojem se preporučuju posete Velikom egipatskom muzeju koji će biti otvoren ove godine, a predstavljaće najveći arheološki muzej koji će sadržati predmete koji če predstavljati 7.000 godina istorije.

Na trećem mestu se našao Nacionalni park Glacijer, koji se nalazi u Montani i pruža pravo uživanje svim ljubiteljima prirode, nakon čega se na listi našla Kostarika, čije lepote tek dolaze do svoje publike.

Na petom mestu našao se Kjoto koji je nekada bio glavni grad japana, a danas je jedan od glavnih mesta za turiste, jer se u njemu nalazi oko 20 znamenitosti koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.

Šesto mesto su zauzeli Maldivi i predivan arhipelag sa 190 koralnih ostrva ali i predivnih plaža koje su sve uređenije kako bi se "slagale" sa prozirno plavom vodom.

Foto: Unsplash.com

Za one koji više uživaju u hladnijim krajevima, predložena je reka Lule u Laponiji u Švedskoj, gde je moguće uživati u hladnim kupkama, toplim saunama i u lebdećim hotelskim sobama.

Na sedmom mestu našao se Vankuver u Kanadi u kojem se preporučuju obilasci muzeja i galerija, ali i prelepe prirode koja ga okružuje. Osmo mesto je pripalo Velsu i kontrastu prirode koju poseduje, dok je na 10. mestu Vašington koji se smatra prikladnom destinacijom za obeležavanje 100 godina od kada su žene dobile pravo glasa.

#Bosna i Hercegovina

#Putovanja

'