Da u Segedin Srbi hrle zbog dobrog šopinga (još vam na granici i vrate porez), termalnih voda i najvećeg zatvorenog tobogana u Evropi u Aquapolisu, Hunguest Hotela Forras (ispred koga vidite mnogo srpskih tablica) koji je toplim hodnikom povezan sa preko 20 bazena, to već i vrapci na grani znaju. Ali, mi smo se u Segedin zaputili iz drugog razloga.
Naime, nedavno su se u jednom poznatom beogradskom restoranu održavali Dani mađarske kuhinje, a zvezda prave "fine dining“ večere bio je Ferenc Balint, šef segedinskog Hunguest Hotela Forras.
Probali smo stvarno neverovatne specijalitete u Beogradu poput supe od celera sa dimljenim prepeličjim jajetom i tartufima, pačijedžigerice sa želeom od lovora, ribljeg paprikaša sa ovčijim sirom,srnećeg filea sa slatkim krompirom, musa od bele čokolade sa želeom od vina.
Ako vam je pošla voda na usta, znajte da je jela pripremao dobitnik zlatne medalje svetskog kulinarskog prvenstva i srebrne olimpijske medalje u kuvanju, koji je ribljim paprikašem oduševio i Žerar Depardjea. Zato smo i pošli u Segedin, u Hunguest Hotel Forras da pronađemo Ferenca Balinta i proverimo da libolji gost u Beogradu ili bolji domaćin u Segedinu.
Samo dva i po sata vožnje od Beograda i 11 kilometara od srpsko-mađarske granice,nalazi se maleni Segedin. Ispred hotela "brdo“ automobila sa srpskim,registracijama, a na recepciji nas je dočekalo "Dobar dan i dobrodošli“ od,osoblja koje govori naš jezik. Priznajemo da su nas prijatno iznenadili.
Bilo je vreme ručka i odlučili smo da pre kupanja u brojnim bazenima potražimo,slavnog šefa i da malo porazgovaramo s njim. Ferenc Balint nam je otkrio da, kako se Segedin nalazi na samoj srpsko-mađarskoj granici, uticaji obe zemlje,osećaju se i u kuhinji ovog grada, ali da je mađarska gastronomija poznata po tome,što koristi baš dosta luka i, naravno, tucanu crvenu papriku.
Segedin je rodnomesto nobelovca, Albert Sent Đerđija koji je pronašao vitamin C i to baš upaprici, tako da je u Mađarskoj najpoznatija mlevena paprika baš iz Segedina. A ljuta paprika odličan je afrodizijak, otkrio nam je šef. Takođe je i dodao da srpski gosti najčešće traže riblju čorbu, paprikaš, pečenu kolenicu, dok žene iz Srbije obožavaju hotelsku hladnu voćnu supu, koju nazivaju pink supom. U Mađarskoj ova supa je manje-više poznata, ali za nas je nekako neodoljiva i egzotična pomisao da supa može biti hladna, pri tom voćna, a slana. Iako nije bilo leto, kada se ova supa najviše sprema, Ferenc Balint je rešio da nas oduševi još jednom i da namposluži čudesni pink supu od maline. I zaista je odlična, a kako drugačije, kad nosi ime PINK. Ne zaostaje ni riblji paprikaš za njom, kao ni solmoi galuska kojusmo takođe probali.
A nakon dobre klope, valja potrošiti kalorije i to u zdravoj i toploj termalnoj,vodi. Napolju vetar, kiša, kako samo u novembru može, a mi kroz topli hodnik u,bade mantilima i papučama tragamo za najboljim kupanjem. 4400m2 vodenih,površina Aquapoplisa, brojni bazeni, đakuziji, brze reke, topli bazen na,otvorenom i mnoštvo tobogana garantuju zabavu i za velike i za male.
Svakako je najveća atrakcija najduži zatvoreni bazen u Evropi, visok čak 272 metara u komespust traje čitav minut dok ne bućnete u vodu. Ne znate da li su veća zabava tobogani ili roditelji koji se raspravljaju sa decom kada je dosta, i to na srpskom.
Oazu mira od cike i graje sa tobogana pronašli smo u Tihom Wellness-u, zatvorenom,hotelskom wellness i spa delu koji prima samo one starije od 16 godina kako bi,se u tišini prepustili svojim mislima. I ovde se može plivati u velikom bazenu,,odmarati u đakuziju i detoksirati u saunama ili brojnim masažama.
Nakon večere na bazi švedskog stola, gde smo jeli „od ptice mleko“ skoro bukvalno, malo kuglanja u hotelskoj kuglani, odlično mađarsko vino u loby baru uz,direktan prenos teniskog meča Novaka Đokovića, pa udoban krevet u velikoj sobi.
Kada je čoveku lepo, dva dana jako brzo prođu, a mi smo shvatili da iz hotela uopštenismo ni izašli. Zato ćemo se sigurno ponovo vratiti i nadamo se da ćemo tadana trpezi naći neko srpsko jelo.