AKTUELNO

Američki naučnik Džon Banister Gudinaf, jedan od tvoraca litijum-jonske baterije i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2019. godine, preminuo je u 101. godini. Smrt slavnog nobelovca je potvrdio njegov student Nikolas Grundiš, prenosi indijski Biznis lajn.

Britansko-američki naučnik Sten Vitingam, koji je zajedno sa Gudinafom dobio Nobelovu nagradu, je bio prvi koji je otkrio da titanijum sulfid može da služi kao katodni materijal za skladištenje litijuma, a Gudinaf je usavršio ovo otkriće katodom na bazi kobalta. Litijum-jonske baterije se danas pre svega koriste za mobilne telefone i električna vozila (EV) i moderni život je bez njih teško zamisliv.

Gudinaf je bio profesor na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, a 2008. godine je objavio svoju autobiografiju "Svedok milosti", koja se bavi kako naukom, tako i duhovnim temama.

Njegov učenik Pritam Sing je preminulog naučnika opisao kao "divnu dušu, velikog humanistu, čoveka čija su vrata uvek bila otvorena svakom za diskusiju, savet i pomoć", prenosi Tanjug.

#Džon Banister Gudinaf