AKTUELNO

Žiri nagrade "Milutin Čolić" prepoznao je kvalitet filma Apollon produkcije.

U Beogradu je svečarno zatvoren 51. Međunarodni filmski festival FEST 2023. Te večeri premijerno je prikazan film Apollon produkcije "Usta puna zemlje" reditelja Puriše Đorđevića i producenta Željka Mitrovića. Glavne uloge u ovoj specifičnoj drami dodeljene su sjajnoj glumačkoj postavi: Radivoju Raši Bukviću – koji tumači glavnog protagonistu Marka,Sonji Kolačarić – u ulozi bolničarke, Andriji Kovaču – koji tumači Živorada , Lazaru Jovanovu – u ulozi Bratislava, Aleksandri Rukavini – koja tumači Mojicu i Petru Božoviću – u ulozi Joksima.

Foto: Promo

Karakterističan film Puriše Đorđevića koji kroz glavnoj junaka Marka priča priču o sopstvenom životu,odrastanju i putu koji svaki čovek prolazi od rođenja do smrti, putu borbe koja je kod Đorđevića dubokoukorenjena u antifašizmu. Njegov glavni junak nam pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenojduhovnosti i osvajanju slobode.

Foto: Promo

Producent filma "Usta puna zemlje" Željko Mitrović izložio je svoje impresije:

Foto: Promo

"Velika mi je čast što je u pitanju Apollonov film, čiji sam producent - a koji zatvara ovogodišnji FEST. Jako mi je drago što sam dobio poverenje reditelja Puriše Đorđevića da ovaj film uradimo zajedno i da budem producent ovog filma. On je imao 92 godine i samo petnaestak dana nakon finalne montaže, koju je imao prilike da vidi, nažalost je preminuo. Ovo je njegov poslednji film, a Puriša je svakako najveći filmski srpski reditelj, i velika nam je čast i zadovoljstvo što upravo naš film zatvara ovogodišnji FEST. Film je urađen umetnički, festivalski, na veoma poseban način. "Usta puna zemlje" kao jedan od najvećih književnih dela , koji je u enciklopedijama rame uz rame sa Homerom, Biblijom - bila je velika čast ekranizovati jedno takvo književno delo. Puriša kada je video film rekao je: Ovo je delo za Oskara!" - rekao je Mitrović.

U prilog tome kako su Purišine predikcije bile sve samo ne daleke po prepoznavanju kvaliteta ovog ostvarenja, govori činjenica da je film “Usta puna zemlje” reditelja Puriše Đorđevića i producenta Željka Mitroviće dobio prvu nagradu za najbolji domaći film na 51.FEST-u.

Da Pink pomera produkcione granice, dokaz je i najava Željka Mitrovića koji će za nekoliko meseci otvoriti i najveći digitalni studio na svetu Leonardo u kom će nastajati nova filmska magija.

Autor: S.P.