AKTUELNO

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Branka Veselinović, koja je preminula u 105. godini, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Od poznate dramske umetnice su se oprostili članovi porodice, prijatelji, kolege.

Branka Veselinović bila je najstarija glumica na svetu. Tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).[2] Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Bila je ljudska i glumačka veličina, što je rečeno i na komemoraciji koja je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

"Sresti Branku Veselinović je za mene značilo postideti se bilo kakvog nezadovoljstva u sebi. Ako u ovakvim odlascima ovako retkih ljudi ima nešto dobro, to je sva količina besmrtnosti koji su ostavili za sobom", rekao je Nebojša Dugalić.

"Pamtiću njenu rečenicu: "Duša mi ište pozorište". Njen život je bio toliko ispunjen, da je zaslužila da mirno sklopi svoje oči. Nije imala svoje dece, ali sva deca su bila njena. Uvek je živela u sadašnjosti, okrenuta mladima", rekla je Ceca Bojković.

Autor: