AKTUELNO

Desanka Beba Lončar (78) bila je glumica retke, otmene lepote, a kadrovi iz filma "Ljubav i moda" u kojima ona krstari vespom ulicama Beograda u ženstvenoj haljinici sa crveno-belim kockicama koja naglašava njen uzak struk celoj Jugoslaviji urezali su se u pamćenje.

Beba je imala samo 17 godina kada je život obične tinejdžerke zamenila životom filmske dive. Nakon uloge u filmu "Ljubav i moda", preko noći postala je jedna od najtraženijih jugoslovenskih glumica, a nizale su se uloge u filmovima "Dvoje", "Dr", "Lito valovito", a onda i "Dugi brodovi" koji joj je otvorio vrata evropske kinematografije.

I dok su muškarci širom Evrope uzdisali za Bebom, ona je svoju ljubav poklonila jednom čoveku - hrvatskom biznismenu Josipu Radeljaku Dikanu. Supružnici su imali svet na dlanu, ali su dugo čeznuli za potomstvom - čak 13 godina je prošlo pre nego što je Beba na svet donela njihovog sina Lea.

Beba i Josip su živeli veliku ljubav i imali lep brak, no 1994, posle 23 godine zajedništva, neočekivano za Bebu, usledila je njegova preljuba, a ubrzo i razvod.

- Kad propadne veza koju ste toliko gradili, to zaista jeste životni poraz. Ali on je u 50. godini rešio da krene drugim putem. Dešava se da muškarci tada traže obnavljanje svog života i mladosti, a ja ne bih nikog sputavala da radi šta hoće. Ne može se voleti na silu - pričala je ona.

Radeljak je Bebu prevario sa mlađom glumicom Enom Begović, ali glumica kaže da druga žena nije bila pravi razlog njihovog rastanka.

Razvod je za Bebu bio posebno traumatičan jer je Dikan insistirao na tome da dobije starateljstvo nad sinom, a u toj borbi je bio toliko nemilosrdan da nije prezao od laži i manipulacija. "Beba se opirala, Dikan ne želi da popusti", pisala je jugoslovenska štampa tada, a navodno je, mada to nikada nije zvanično potvrđeno, ovaj biznismen namerno proglasio Bebu alkoholičarkom i smestio je u kliniku za borbu protiv alkoholizma. Nakon toga ponudio joj kompromis - da zaboravi na dete koje je rodila, a da će mu on pružiti najbolje moguće uslove za život i prepisati sve nekretnine. Navodno je sa sinom Leom (39) ponovo uspostavila kontakt tek kada je on otišao na studije u London, kada je koristila svaku priliku da ga tamo poseti.

Beba danas živi na Dorćolu, gde se i rodila i odrasla. Voli život i uživa u njemu. I u 78. godini izgleda fantastično - ona je rođena dama, i to se u osmoj deceniji i te kako vidi! Njena gracioznost i elegancije ne blede s godinama!

Autor: pink.rs