AKTUELNO

Izložba Muzeja Nikole Tesle „Nikola Tesla – čovek ispred svog vremena“ svečano je otvorena 16. oktobra u atinskom Muzeju antičke grčke tehnologije Kotsanas.

Izložbu, koja će trajati do 31. januara 2020. godine, otvorili su Kostas Kotsanas, osnivač muzeja Kotsanas i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle, a gosti na otvaranju bili su ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i član gradskog veća dr Fadilj Eminović.

Foto: Muzej Nikole Tesle

Cilj izložbe je da građane i goste Atine bolje upozna sa Teslinim najznačajnijim izumima i ukaže na univerzalnost Teslinih ideja koja čini da njegovi patenti i tehnička rešenja ne budu prevaziđeni ni u 21. veku.

Izložba hronološki prikazuje Teslin život i različite oblasti naučnog rada, od rođenja 1856. godine, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i inovativnih ideja, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Foto: Muzej Nikole Tesle

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a posebnu pažnju posetilaca privući će interaktivni modeli Teslinih izuma.

Direktorka muzeja Ivona Jevtić podsetila je da su Grčka i Srbija zemlje koje veze blisko prijateljstvo kroz istoriju, a da kukturna razmena unapredjuje i drufe aspekte saradnje.

Ovo je četvrta izložba Muzeja Nikole Tesle u inostranstvu u ovoj godini, nakon izložbi u Japanu, Kipru i Italiji.

#Muzej Nikole Tesle

'