AKTUELNO

- Srbija je ključni faktor na Balkanu. Najveća je država, najbrojnija, sa državnom tradicijom, i zato im smeta Beograd, Srbija i naravno predsednik Vučić, rekao je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Anđelković je rekao da je to što se jedna ovakva emisija prikazala na Hrvatskom javnom servisu, znači da je, kako kaže, državna politika, ali i da su Hrvati u velikoj panici.

Kako kaže, Hrvate boli što Srbiju predvodi lider sa respektom, i što je Srbija cenjena i u svemu ih prestiže.

- Srbija je ključni faktor na Balkanu. Najveća je država, najbrojnija, sa državnom tradicijom, i zato im smeta Beograd, Srbija i naravno Vučić. Kad god nam Hrvati naprave problem, oni dobiju kontrasankcije a ne izvinjena. U Srbiji se nikada ne osmehujemo niti ćutimo, nismo pognute glave. Oni su navikli da tuđim bajonetima razbijaju svoju srbofobiju - rekao je Anđelković.

Publicista i istoričar, Srđan Trifković, rekao je da je potpuno apsurdno govoriti o nekakvom srbijanskom teroru, jer je Pribićević, kako kaže, bio deo hrvatsko-srpske koalicije, koja je bila na vlasti u Hrvatskoj tokom Prvog svetskog rata.

- Dakle, on nije mogao biti nekakav srbijanac, jer je to geografsko, a ne nacionalno određenje. To samo po sebi pokazuje na nameru autora ovog filma, da prikaže Srbe u Hrvatskoj kao uljeze koji su došli iz Srbije - rekao je Trifković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, i sam naslov pokazuje na zlu nameru.

- Stvaranje Jugoslavije nije plod Aleksandrove zle namere da zavede nekakav teror u Hrvatskoj, već težnje najvećeg dela hrvatskog političkog bića tog vremena, da izbegne situaciju gde će raspad Austrougarske dočekati nespremni. Oni su pozvali urgencije Srbiji da se požuri sa srpskim snagama, kako bi se potpomogli njihovi interesi - rekao je Trifković.

On je rekao da je poređenje predsednika Aleksandra Vučića sa ljudima koji su bili direktno angažovani, na ovaj ili onaj način, u životu Hrvatske pre sto godina je, kako kaže, apsurdno i zlonamerno.

- Ovo sve pokazuje na jednu kolektivnu bolest hrvatskog političkog bića, zato što imaju srbofobiju ugrađenu u svoje korene - rekao je on.

Trifković kaže da je srbofobija legalizovana od strane Hrvatskog političkog i medijskog establišmenta.

- Ovo se odražava i u revizionizmu njihovih udžbenika istorije. Kao i o revitalizaciji zločina u Jasenovcu. To sve ukazuje na činjenicu, da nije došlo do deustašizacije u Hrvatskoj. Bilo je potrebno Brozu da zadrži mit o zajedništvu svih naroda - rekao je Trifunović.

Anđelković kaže, da je prekrajanje istorije sve ono što imamo od 1945.godine, pa na ovamo.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi smo svoj anti-fašizam olako podelili sa Hrvatima, koji su ne samo bili na strani nacizma, već su i izvršili genocid nad Srbima. Ne treba da bežimo od činjenice da su Hrvati apsolutno participirali u nacističkom mraku više nigo bilo koji drugi narod, pored Nemaca - rekao je Anđelković.

Trifković kaže da EU instrumentalizuje istoriju onako kako odgovara njenom trenutnom interesu.

- Potrebno je mnogo više uložiti sa strane države, na sistematsko prikazivanje tih činjenica. Na primer jedan Institut sa raspoloživim video prezentacijama, ako treba i kopiju Jasenovačkog mučilišta na malome, kako bi bili sigurni da se to neće više ponoviti - rekao je Trifković.

Anđelković je podsetio da nikada nismo odgovarali mržnjom na mržnju.

- Oni koji treba da znaju istinu, znaju je, ali ne žele da je priznaju. Na nama je da ne upadnemo u zamku, ali i da se ne izvinjavamo, i mi konačno štitimo svoje interese - rekao je Anđelković.

#Dragomir Anđelković

#Hrvatska

'