AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe, nakon upada pripadnika ROSU na Gazivode, da ostanu mirni i da se povuku sa barikada.

Predsednik Srbije istakao je da je treći put od početka godine od strane Prištine ugrožen i napadnut mir.

Foto: Tanjug

- Danas je po treći put u poslednjih nekoliko meseci na apsolutno neprimeren način, na najprovokativniji mogući način od starne prištinskih vlasti napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi sa jednim delom Međunarodne zajednice iskoristili da satanizuju našu zemlju - rekao je predsednik.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

On je istakao da je pogažena tačka 9. Prvog briselskog sporazuma i da Srbi ništa nisu znali, niti su bili obavešteni.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa. Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada

Prekršili su, dodao je, i sporazum o slobodi kretanja, sporazum iz rezolucije 1244, pregažen je vojno-tehnički sporazum, posebno komandanta KFORA jer je njihov zadatak da čuvaju mir i stabilnost

- Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio - rekao je srpski predsednik.

On je istakao da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Foto: Tanjug

- Danas su bez prava i suprotno Biselskom sporazumu i dogovoru, pokupšali sun a svi način da pokažu da ih toi sporazumi ne obavezuju i da za to imaju podršku zapadnih saveznika - rekao je Vučić.

Kako je dodao, u akciji je učestvovalo između 110 i 130 pripdanika specijalnih jedinica.

- Svi su bili naoružani duguim cevima, zauzeli su sve pristupne saobreaćajnice, sve objekte duž jezera Gazivote, brutalno maltertirali više lica, priveli i zadržali četiri osobe. Bez ikakvog prava. Oni nemaju šta da traže na severu KiM sa dugim cevima - istakao je Vučić.

Kako je dodao,  sastav pripadnika u ovom oružanom banditskom upadu bio etnički čist - u akciji su učestvovali samo Albanci.

Kažite gospodo iz Brisela, od čega da se uzdržimo

- Pitanje je trenutka kada ovakve stvari radite kada će neko da strada! Šta ćemo onda? Videli smo da srpska suza nema roditelja i da moramo sami o sebi da brinemo. Naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju državu! Reakcija EU je takva da je najradije ne bih komentarisao! Pozvali su nas da se uzdržimo - od čega da se uzdržimo? To je moje pitanje za sve u EU! Čime smo uvredili Albance i šta smo im uradili? Od čega da se uzdržimo, kažite mi gospodo iz Brisela! Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemrja ako možete! - naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, akcijom ROSU na Gazivodama neko želi da napravi ''novo ravnotežno stanje'' i pokaže da je prisustvo specijalnih albanskih jedinica na severu KiM normalno, iako je suprotno Briselskom sporazumu.

- Ja ne zovem Srbe da ujedine protiv Albanaca, već da se ujedine u poštovanju prava i pravde našeg naroda. Da se ujedinimo u borbi za istinu, a ne protiv nekoga - istakao je Vučić.

- Neko želi da napravi novo ravnotežno stanje, da se pokaže potpuno normalno prisustvo naoružnih albanskih specijalaca na severu KiM suprotno Briselskom dogovoru i da to više ne bude vest. Ako se ovo desi još tri puta, više neće biti vest ni za Srbe na severu KiM - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Postavilo se pitanje zašto nisam išao u Njujork da se sastanem sa Hašimom Tačijem. O čemu da razgovaramo? Je l' Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili - istakao je Vučić.

Molim Srbe da se povuku sa barikada

- Pozivam Srbe na KiM da budu mirni, molim Srbe iz Zuibinog potoka da napuste barikade, molim ih jer nemam pravo da im nared. Molim ih da se ponašamo dostojanstevno, ozbiljno i odgovorno - rekao je Vučić.

On je dodao da ćemo neku formu razgovora morati da imamo, pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda, ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši da je poverenje zbog svih prevara izgubljeno.

Foto: Tanjug

Ni časa neću časiti da zaštitim srpski narod

- Srbija i danas reagovala odmereno, mirno i staloeno, ali je jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na KiM. Želimo da se bavimo četvrtom industrijskom revolucijom, ratzvojem ekonomije, ali nećemo dozvoliti nikome da vrši nasilje nad našim narodom gazeći sve sporazume - istakao je Vučić.

Čuvaćemo mir, gotovo po svaku cenu, istakao je predsednik Vučić.

Vučić je da će Srbija čuvati mir gotovo po svaku cenu, i da tu reč, "gotovo", navodi zbog bezumlja i iracionalnog i nedogovornog ponašanja onih koji misle da mogu da prave generalne probe za progon srpskog naroda na KiM.

- U bilo kojem trenutku da se odluče za provođenje nasilja nad našim narodom - Srbija će pronaći način da svoj narod zatititi. Ni časa neću časiti - poručio je Vučić.

- Molim ih da ne dolaze sa dugim cevima, da ne napadaju srpski narod i da ne ispituju strpljenje srpskog naroda i srpske države - naveo je Vučić.

Kako je rekao, međunarodno pravo je na strani Srbije. Poručio je da neki treba da se podsete i Rezolucije 12. 44 i Briselskog sporazuma, da pročitaju sve to i da će razumeti dobro sve ono što je večeras govorio.

Podsetio je da je danas izdao naređenje načelniku Generalštaba da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti. Dodao je da je Srbija suverena zemlja i da će se ponašati u skladu sa svojim interesima i snažiti svoju armiju.

- Uvek ćemo se dijalogom i razumom boriti protiv bezumlja i namere da se nasiljem i dugim cevima uređuju sadašnjost i u budućnost. Duge cevi nas ne vode u budućnosti - podvukao je predsednik Srbije.

Politika dugih cevi neće doneti rešenje, ali kada ste saterani u ugao ostaje vam da budete uz svoj narod

Gazivode nisu lepota od Boga, nego od Srba

- Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima, komentarisao je večeras predsednik Aleksandar Vučić izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode. - Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo...skupa ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu? - zapitao je Vučić u vanrednom obraćanju naciji. A, kako je primetio, i "impresije" koje je Tači preneo, pogrešne su i, kako je napomenuo, neko bi morao Tačiju da skrene pažnju. - On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi - naveo je Vučić.

On je ocenio da je današnji upad na Gazivode pretnja ratom.

- Razgovaraćemo i dalje, ali u kojoj formi i na koji način, videćemo, ali sigurno tako da to donese rezultat, a da provođenje garantuje neko iz međunarodne zajednice - podvukao je predsednik Srbije.

Duge cevi nisu laptopovi, olovke, sveske, ni knjige, i ne vode nas u budućnost, već u tešku prošlost

Prema njegovim rečima, Srbija želi dugotrajni mir, ali mir ne nastaje na progonu Srba i na politici dugih cevi.

On je izjavio da se, na žalost, i danas videlo koliko je bio u pravu kada je govorio da dijalog nije ni blizu stigao do sporazuma.

To je, kako je rekao, zato što kosovski Albanci nisu želi sporazum i ne žele ga, već žele nove napade i sa takvom politikom će nastaviti.

Lagaće da žele dogovor i radiće na poniženju Srbije i zauzimanju Severa Kosova. Nemojte da imate iluzija da će biti drugačije

Vučić je podvukao da dok je predsednik Srbije neće dozvoliti novu Oluju, Bljesak i 17. mart, progon srpskog življa.

Šta smo sve prošli, a i dalje treba da se uzdržžavamo

Predsednik Srbije podsetio je na neke poteze vlasti iz Prištine i Tirane koje, kako je primetio, niko iz međunarodne zajednice nije osudio, nije čak ni reagovao, dok se nama stalno poručuje da budemo uzdržani. - Evo i danas ista poruka, a od čega da se mi uzrdžimo, od praćki kojima su Srbi hteli da se suprotstave dugim cevima, a nisam ni praćke video - primetio je. Inače, u poslednja dva meseca, na temu šta smo sve prošli, između ostalog, Vučić je naveo obećanje Haradinaja da više na administrativnoj liniji neće biti fizičke prepreke, da će biti kamere, ali ne i fizičke prepereke, niti fizičke kontrole. Ukazao je i na izjave albanskih ministara o otvaranju granice između Kosova i Albanije, najavu ujedinjenja svih Albanaca, pa i Kurtijevu ideju o nekoj vrsti federacije, Raminu izjavu o zajednickoj spoljnoj politici, čak možda s jednim predsednikom, koji bi pokazao jedinstvo svih Albanaca. Pomenuo je i da su predlagali carinsku uniju Kosova i Albanije, zajednicke sednice vlada u Prisitni i Tirani, te Ćosjinu izjavu da glavni cilj Albanaca mora biti ujedinjenje Albanije i Kosova. Konačno, kako je naveo, na Kosovu je proslavljen Dan Albanije: "Obratite pažnju, dan druge države, kao nacionalni praznik, a nama, dodao je, i dalje poruka da se uzrdžimo. Od čega da se uzdržimo, ponovo pitam pre svega njihove zapadne saveznike!", pitao je Vučić.

Vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor

Odluku o spušštanju borbene gotovosti oružanih snaga doneću nakon procene i u dogovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kad donesem odluku o strepenu borbene gotovosti Vojske Srbije javnost će biti obaveštena. To je suvereno pravo predsednika Republike - rekao je Vučić novinarima.

Nikoga ne ugrožavamo. I danas vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor u prevenciji bilo kakvih sukoba

U Moskvi sa Putinom prioritetno o KiM

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kroz nekoliko dana u Moskvi, razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u razgovoru biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su tokom današnjeg dana o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

- Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva - podvukao je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

#Aleksandar Vučić

'