AKTUELNO

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da Niš ne pamti tako čvrstu podršku Vlade Srbije.

U roku od 24 časa u Nišu će biti otvorene dve fabrike koje će zaposliti oko 2.500 radnika, a gradonačelnik tog grada na jugu Srbije Darko Bulatović kaže da takvi rezultati i državna politika predstavljaju čvrst temelj jednog novog Niša.

- Za manje od dve godine imamo šest otvorenih fabrika u Nišu. Smanjili smo broj nezaposlenih sa 36.000 koliko je bilo 2013. godine na 25.000 i nema stajanja. Imamo dvostruko više novootvorenih preduzeća u odnosu na 2016. godinu - rekao je Bulatović. Da su radna mesta važna govori o podrška merama politike zapošljavanja za koje grad izdvaja mnogo više u odnosu na 2016. godinu, dodao je Bulatović.

Foto: Tanjug

Na taj način se, prema njegovim rečima, stvara jedan bolji privredni ambijent koji će omogućiti još veće investicije i dolazak domaćih i stranih investitora.  - Veći broj investitora ima za posledicu stvaranje većih prihoda koji su evidentni za ovo kratko vreme, i mere se stotinama miliona, a tek će biti veći na osnovu prihoda na plate koji sada utiču na preko 50 odsto prihoda. To znači da su nova radna mesta prioritet za nas - istakao je prvi čovek Niša.

Važno mu je što se sada, za razliku od prethodnog perioda kada su u Nišu zatvarene fabrike, kada su ljudi otpuštani sa posla, kada im plate nisu isplaćivane, fabrike grade i isplaćuju se zarade.

Predsednik će u roku od 24 časa otvoriti dve fabrike. To su značajne informacije. Ovo je preduslov za veći razvoj grada. Rezultati i državna politika su čvrst temelj novog Niša.Ovo je put kojim treba da promenimo sliku Niša -  dodao je Bulatović. Prema njegovim rečima, fabrike “Cumtobel” i “Imi” koje će biti otvorene ukupno ulažu oko 60 miliona evra, a u okviru toga postoje i investicije države i grada koji je, kaže, svojim sredstvima pomogao da se opreme radne zone i obezbedi neophodna infrastruktura.

- Svaki radnik je značajan, ali u okviru ove dve investicije je važno da se zapošljava i veliki broj visoko obrazovanih ljudi, upravo onih koji su nam decenijama odlazili. Danas im država stvara mogućnosti da ovde ostanu, da se zaposle, da imaju veće plate. Ove fabrike koje se otvaraju su jako značajne za budućnost našeg grada - poručio je Bulatović.

Foto: Tanjug

Bulatović konstatuje da je budžet za 2,5 godine veći za oko 500 miliona dinara. -Povećanje prihoda obezbediće da grad konačno sledeće godine posle nekoliko decenija ima razvojni budžet. U prilog tome grad će sledeće godine izdvojiti tri puta više sredstava nego ove godine za komunalne i infrastrukturne projekte, izgradnju, rekonstrukciju -  rekao je Bulatović.

Konstatuje da se Niš menja, a da to najbolje vide gosti grada kojih ima više za 80 odsto u prethodnih nekoliko godina.

#Aleksandar Vučić

#Darko Bulatović

#Niš

'