AKTUELNO

Srbija danas u svetu uživa ugled, ne samo zato što je najveća i najznačajnija na Balkanu, več je i najuspešnija u reformama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić  izjavio je danas da je geostrateški položaj naše zemlje takav da smo uvek na putu različitih političkih interesa i Srbija danas treba da se trudi da razume nove centre moći i dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni.

- Naš položaj zavisi od dešavanja u svetu, u centrima moći kakvi su Vašington, Moskva, Peking ili Brisel. Imidž Srbije je sve jači na svetskoj sceni, a to potvrđuje i broj poseta i susreta na najvišem državnom nivou tokom godine - rekao je Dačić u Jutarnjem programu TV Pink.

Foto: Printscreen

On je rekao da ima dobre kontakte sa kolegama iz svih država, ali da najbolje sarađuje sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i da može da računa na pomoć Rusije, posebno kada je reč o odlukama u UN.

SPS će razgovarati sa SNS o predsedničkim izborima

Lider Socijalističke partije Srbije kaže da je ta stranka spremna za razgovore sa SNS oko zajedničkog kandidata za predsedničke izbore. Dačić je naglasio da SPS i JS po tradiciji uvek imaju kandidata za predsednika Srbije, ali ukoliko postoji šira koalicija čiji su deo, onda su spremni da razgovaraju o zajedničkom kandidatu.

Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanja da će odnosi sa SAD biti još bolji dolaskom Donalda Trampa na čelo te zemlje.

- Nije realno očekivati da će biti nekih spoktakularnih promena u američkoj politici, ali ohrabruje najava Donalda Trampa da će promeniti prilaz rešavanju političkih kriza u svetu i da neće biti "svetski policajac" kao što je to bilo za vreme Obaminog ili Klintonovog mandata - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, spoljnopolitička pozicija Srbije je promenjena. Ukazao je i na to da se danas briše razlika između unutrašnje i spoljne politike i da država ima sve veći ugled kada se uspešno radi na ekonomskim reformama i probližavanju EU.

S. P.

#Ivica Dačić

#Jutarnji program

'