AKTUELNO

Kina očekuje da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, poručio je danas u TjenđInu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta sa premijerom Kine Li Kećangom.

Vučić je novinarima rekao da je u razgovoru sa premijerom Kine Lijem izraženo jednoglasje i međusobna podrška o svim političkim pitanjima.

Predsednik je ponovio da je ova poseta NR Kini velika čast za Srbiju.

- Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako - kazao je Vučić.

Izrazivši ogromnu zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima, već i na ljudskim, Vučić je podsetio da je Kina i u teškim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije.

- Upravo smo završili razgovor sa delegacijom na čelu sa Li Kećijangom. Nastavili smo razgovore koje smo imali juče sa šefom države, Si Đinpingom. Ne moram da ponavljam, ali pod utiskom ponovo izgovaram da je to velika stvar i veliak čast za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima.

- Li je rekao da smo večni prijatelji, da smo pokazali to jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako - citirao je Vučić kineskog premijera.

On je izrazio zahvalnost Kini i ponovio da iako i u političkim i u ljudskim odnosima ništa kraće ne traje od zahvalnosti, kod našeg rukovodstva nije tako.

Foto: Tanjug

- Mi ćemo da pamtimo šta su uradili za Železaru, ali i u teškim vremenima 1999. godine - rekao je on, podsetivši da se sastao i sa guvernerom provinsije Hebei, koja je po površini veličine Nemačke, i dodao:

- Sa njim sam razgovarao o investicijama i industrijskom parku u Smederevu. Lija sam zamolio da nam pomognu oko Četvrte industrijske revoilucije, oko ulaska u ceo proces, koji bi jedna mala zemlja, Srbija mogla da prati. Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, reobotizaciji društva - rekao je Vučić.

Onima u Srbiji koji mu se, kako je rekao, smeju, poručuje:

- Nemam ništa protiv da mi se mnogi u Srbiji smeju. Svaki put se smeju i svaki put se ispostavi da se zaludu smeju. Srbija će pre njegove sledeće posete Kini, u aprilu sledeće godine kada se održava drugi samit "Jedan pojas jedan put", poslati nekoliko timova - rekao je Vučić.

On je dodao da je Kina Srbiji sada peti privredni partner, sa milijardu i 800 miliona razmene, da Srbija povećava svoj izvoz i za 100 odsto iako su to i dalje sve male cifre.

- Da vidimo gde mi možemo da dobijemo neko učešće, da dalje razvijamo našu zemlju, da sačuvamo pamet u zemlji. Kako da dobijemo deo modernih tehnologija kojima do sada nismo mogli da ovladamo. To je bila i glavna tema razgovora uz iskreno izraženo prijateljstvo - rekao je Vučić.

On je rekao da nam  je potrebna  pomoć Kine u robotizaciji društva.

Foto: Tanjug

- Mi imamo sve veći broj kineskih investitora, time treba da se dičimo, hvalimo i hrabrimo i u budućnosti koristimo. Kineski prijatelji žele da nam pomognu, vide u nama pouzdanog i stabilnog prijatelja, ali i samostalnu i suverenu zemlju - rekao je on, dodajući da u Kini znaju i da se na Srbiju ne može vršiti pritisak tako da se odrekne svog kineskog prijatelja.

Kako je rekao, 2014.godine, kada smo krenuli u teške reforme, bili smo jedna zemlja, siromašna, a sada, kako kaže, smo zemlja koja ima jedan od najvećih stopa rasta u Evropi i imamo suficit u budžetu.

- Sad smo čvrsti na Evropskom putu i na putu integracija. Uspeli smo da odbranimo odnose koje Srbija ima i da poboljšamo odnose sa onima sa kojima nismo imali baš najbolje. Na tu sam politiku Srbije veoma ponosam jer sam na nju i lično učestvovao - rekao je Vučić, i dodao:

- Večeras imamo večeru sa premijerom Lijem i još malo ću ga moliti za stvari o kojima sam govorio. Za mene nije završeno dok ne sednem u avion. Ja sam iskreno veoma srećan. Znam da smo Srbiji doneli mnogo toga dobrog i to će se tek videti - rekao je Vučić.

Treba, kaže, pitati radnike Železare Smederevo koliko su zadovoljni onim što je do sada urađeno u toj kompaniji.

Javnost će za mesec - dva videti čime raspolaze Vojska Srbije

Govoreću o srpskom oružju, predsednik je novinarima rekao da je Vojska Srbije, a tome je, kaže, i sam bio svedok pre pet godina, uprkos čiinjenici da smo imali veliki broj sjajnih profesionalaca, vojnika, ali da nismo imali pojedine vidove vojske.- Znate li koliko smo 29 MIG invali da su bili u letnom stanju - 0 do 1. Sa jedne smo skinuli delove da bi ta druga mogla da poleti. Pitali smo se da li da se pravi parada. Mislim da ćemo ići na veliku vežbu da stvrano probamo i vidimo za šta je VS sposobna, da bude korisno, ima smisla, a ne „lakirovka“ za narod. Izvedemo sto tenkova ofarbanih i provezemo ih kroz centralne beogradske ulice. Hćemo da vidimo da li nam vojska radi, jer ona postoji da bi odvraćala svakog potencijalnog agresora, a ne da bi nekome pretili  - rekao je on.Poručio je da je stvar Srbije koliko će oružja imati i dodao da ga nemamo dovoljno i da mnogo toga još treba nabaviti.- Želim ekonomski razvoj, da budemo šampioni u napretku naše ekonomije, a ne nečemu drugom. Niko nema razloga da brine zbog jačanja Srbije i u tom smislu mi smo u svakom smislu za bilo koje humanitarne potrebe spremni da našim novim helikopterima pomognemo i našim susedima u BiH. Uvek mogu da računaju na našu pdoršku i pomoć - rekao je.

Isto, dodao je, treba pitati i one u RTB Bor kojima su neki prethodni predlagali da sade kikiriki ili prave korpice od pruća, te ponovio da će u bududhcnosti Bor da učestvuje sa 1,1 odsto u BDP Srbije.

Tu je, istakao je, i izgradnja industrijskog parka.

On je rekao da oni koji se smeju slobodno mogu da nastave to da rade, jer, dodaje, siguran je da građani Srbije dobro vide razliku između njih i onih koji se smeju svemu, a nikada u svom životu nisu ništa dobro uradili.

Vučić je zahvalio bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću i Kancelariji koju vodi na poslu koji su obavili kao i svim ministrima koji su, svaki u svom resoru, vredno radili.

- U Srbiji da vam neko kaže da je nešto dobro, to ćemo teško da dočekamo. Veoma sam srećan. Li me je pitao šta je to što mogu da pomognu. Ja sam birao drugačiju strategiju i danas drugačiju taktiku. Tražio sam pomoć u modernim tehnologijama i inovacijama - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi ceo svet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali se nada da će posle izbora u SAD nastupiti neka nova klima.

- Stara poslovica kaže 'kad se slonovu tuku, trava strada'. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo - rekao je predsednik novinarima u Tranđinu u Kini.

On je rekao da će novi trgovinski rad dve moćne svetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i ceo svet, ali da se nada da će posle izbora u SAD neka nova klima da dođe.

Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću zbog nabavke naoružanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom stavova bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, da niko nema razloga da se plaši naoružavanja Srbije ali da mu ne pada na pamet da se bilo kome pravda jer je to unutrašnja stvar Srbije.- Naša stvar je koliko ćemo imati oružja - to je naša stvar. Nemamo ga dovoljno i moramo još da ga nabavimo. Ne želimo da uđemo u NATO, već želimo da sačuvamo vojnu neutralnost i slobodu, a za to nam treba snažna vojska koja je u stanju da odvrati svakog agresora. A ne nekoga da napadamo, jer bi to bila katastrofa i ne zanima me nikakvo učešće u ratovima sa ofanzivnom ulogom. Mi hoćemo da budemo šampioni u ekonomskom napretku - rekao je Vučić novinarima.Vučić je dodao da je Srbija svojim novim helikopterima spremna da pomogne svim svojim susedima, ako im pomoć zatreba, i da u slučaju bilo kakvih prirodnih nepogoda uvek mogu da računaju na tu pomoć.- Ali ja ne želim nikome da se pravdam. Svi oni iz regiona su nas doveli u situaciju da se zbog nečega pravdamo a ja ne razumem zbog čega? Zašto bi ja morao nekome u BiH da se pravdam zbog toga šta se dešava na Kosovu? Šta tebe briga da li ćemo mi da imamo jedan tenk više ili jednu bespilotnu letelicu više? To je naša stvar - rekao je Vučić. On je, takođe, upitao zbog čega Izetbegović ima potrebu da komentariše bilo šta što se tiče Kosova i kakve veze ima on sa tim pitanjem. - Ja govorim o dejtonskoj BiH, o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH, kao što je to slučaj i kod Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u okviru granica BiH. Vrlo je precizna politika Srbije. A to što neki drugi govore o Sandžaku i o Kosovu, govore suprotno Ustavu Srbije, međunarodnom pravu i drugim stvarima. Nije moje da im to objašnjavam ali hoću da ukažem našoj javnosti na to - rekao je on.

- Od međusobnih sankcija nema rezultata. Razumem kineski predsednika koji je pozvao na bolje razumevanje i da se ne ograničava svetska trgovina. Mi smo mali da bi mogli bilo šta da menjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni - naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina - Amerika ili Kina, ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

- Pratićemo budno i pratimo budno šta se dešava. Mnogi analitičari podcenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko ozbiljnih saveta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametrnijih glava imamo - zaključio je on.

Hrvatska odbila da glavni pravac bude Beograd-Zagreb

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija bila spremna je da radi sa Hrvatskom i drugim zemljama regiona, ali i da je Hrvatska pre pet godina odbila njegov predlog da glavni saobraćajni pravac bude Beograd - Zagreb.- Dogovorio sam sa Viktorom Orbanom da zajedno sa kineskim prijateljima napravim komunikaciju Beograd - Budimpešta - Beč. Mi ćemo time mnoge da oštetimo, ali šta ja tu da radim, mi se borimo za sebe. Hteli smo da se borimo zajedno, nisu prihvatili - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić srećan je postignutim u Kini u razgovorima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećjangom, kao i svim drugim kineskim privrednicima i zvaničnicima, i naglašava da je siguran da je urađeno nešto dobro za Srbiju što će se videti u budućnosti.

Ponovio je da je dobio poziv od predsednika Si Đinpinga za naredni Samit "Jedan pojas, jedan put", aprila dogodine, na koji je kineski predsednik lično pozvao do sada samo još ruskog predsednika Vladimira Putina i istakao koliko je to značajno.

- Onda ste svesni da ste uspeli i ponosni ste na svoju zemlju - zaključio je predsednik Srbije.

#Aleksandar Vučić

'