AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon prvog dana posete Kini, a uoči sastanka sa predsednikom ove zemlje, Ši Đinpingom, rekavši da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

Vučić je na društvenoj mreži Tviter napisao da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Pekingu sa kineskim liderom Ši Đinpingom i to će biti njihov peti susret za poslednje tri godine, a ovoga puta, u njihovom prisustvu, biće potpisana dva značajna protokola.

U prisustvu dvojice predsednika biće potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu Srbiji koncesionog zajma za potrebe sprovođenaj projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovor o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beogarda na autoput E70/75, deonica most reko Save kod Ostružnice-Bubanj Potok.

Domaćini su skrenuli pažnju da kineski lider nema običaj da prisistvuje potpisuvanju ugovora ovog tipa.

Vučić je najavio da će razgovor sa kineskim predsednikom iskoristiti i da mu iznese još jednu, novu ideju.

- Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Šija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću - rekao je Vučić.

Foto: Beta

On će, kako je sam rekao, nastojati i da obezbedi da Ši krajem ove ili početkom sledeće godine ponovo poseti Srbiju.

Ukoliko se ta poseta realizuje, Vučić će biti jedini predsednik koji je dva puta dočekao lidera Kine.

U Pekingu će biti razgovora i o vojnoj saradnji, odnosno nabavci dva drona.

Vučić i Ši su se do sada sastali četiri puta - prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, godinu dana kasnije kineski predsednik je boravio u poseti Beogradu, a dvojica predsednika razgovarala su i 2017. tokom inicijative "Pojas i put", a zatim su se sreli i u Davosu.

Uz žželju da Kina, sa predsednikom Šijem kao liderom, ostvari sve svoje nacionalne ekonomske ciljeve, predsednik Vučić je nedavno istakao i da je ponosan što dve zemlje povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo i što su bilateralni odnosi na istorijskom vrhuncu, a posetu koja je u toku okarakterisao je kao jednu od najznačajnih, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Očekuje se da njihov susret bude i prilika da Vučić obavesti kineske partnere o tome dokle se stiglo u dijalogu Beograda i Prištine. Zvanični Peking nedvosmisleno podržava stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i zalaže se za poštovanje Povelje UN i međunarodnog prava.

Vučić je doputovao u nedelju u posetu Kini, gde je vodio razgovore sa kineskim kompanijama i bankama, a tokom boravka biće potpisano ugovora u vrednosti od više od tri milijarde evra.

Prvog dana posete potpisano je više sporazuma, među kojima i onaj sa kompanijom „Ziđin“ koja bi u RTB Bor trebalo da uloži 1,46 miliajrdi dolara, kao i sa Šandong Linglongom o otvaranju fabrike guma u Zrenjaninu u vrednosti od skoro milijardu dolara.

Pročitajte još: VUČIĆ IZ PEKINGA: Srbija ima šansu za ubrzani napredak, uz kineska ulaganja postaćemo prvi po rastu u Evropi! (FOTO+VIDEO)

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Si Đinping

'